Uz pomoć Kinecta i kompjutera
0

VIDEO / Skateboardom ćemo upravljati glasom i pokretima

Sarajevo-x.com
Uskoro će i najnevještije osobe moći uživati u vožnji skateboardom. Laboratorijski čarobnjaci su razvili skateboard kojim se upravlja glasom i pokretima ruku.

Motorizovani skateboard su naučnici iz laboratorije Chaotic Moon opremili uređajem Microsoft Box 360 Kinect, Samsung Windows 8 tablet kompjuterom sa glasovnom kontrolom i gumama za sve vrste terena.

Tim naučnika je u Projektu Sk8 izveo test impresivnog elektronskog skateboarda kojim se upravlja pokretima tijela pomoću Kinect tehnologije.

Motorizovani skateboard može dostići brzinu od 52 km/h. Naučnici žele dokazati da su Kinect doveli do revolucije modificirajući ga tako da ne odgovara samo na pokret, nego i da koristi taj pokret za upravljanje nečim što nije samo lik u igri.

Kako bi se kretao na skateboardu, korisnik pokretima aktivira Kinect, a korištenjem Samsung Windows 8 tableta postavljenog na dasci, on može paliti i gasiti skateboard, kontrolisati njegovu brzinu te vizuelno pratiti svoje pokrete.

Kako bi skateboard krenuo, korisnik treba podići ruke i dati signal Kinectu. Jedini pokret koji je potreban za kretanje je guranje ruku prema naprijed. Na taj način se ubrzava, a ukoliko korisnik povlači ruke prema nazad, skateboard usporava i staje.