Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ja neki dan kupio dvije, obje pregorile :(
veliki kompanije su na pocetku proizvodile sijalice sa zarnom niti koje su jako dugo trajale i prakticki bile su 100 puta bolje od danasnjih jer su 19oo i neke garantirale vecu dugotrajnost nego sto danas garantuju.nakon odredjenog vremena kompanija Philips i ostale slicne njima se sastaju da bi se dogovorile da rad sijalice koji oni garantuju ogranice na samo 1000-1500 sati i tako je po prvi put uvedeno pravilo planiranog zastarjevanja proizvoda.1984 jedna kompanija iz istocne njemacke dolazi na sajam i predstavlja tzv dugovjecnu sijalicu u nadi da ce naci distributera.Naravno niko nije zelio da im bude distrubuter.Kad je zavrsena integracija istocne i zapadne njemacke jedna od prvih firmi koja je kupljena bila je upravo ta firma par dan nakon toga je zatvorena zauvijek od strane kupca.Danas sijalice tog ist.njem proizvodjaca mozete naci jedino u par muzeja u njemackoj gdje nakon 20 i nesto godina i dan danas svjietle.Nove sijalice u sebi sadrze zivu -radioaktivnu.
Sijalice sa žarnom niti su već zabranjene u Evropskoj uniji, a i kod nas će (pošto mi znamo samo za copy/paste). Uglavnom, danas kupiš sijalicu koja crkne i prije nego si je uopšte zavrnuo.
\"nisu toliko jake da bi mogle biti spojene na 120 volti kao moderne sijalice\" pa što se onda kaže 220 volti ako je 120?
Pa to su sijalice, a ne neki mehanički uređaj koji hrđa. Naravno da će raditi.
bas ono zasijale
@emir Gdje to ti zivis Emire pa imas snijga iza kuce?
ništa tu nije impresivno sve se to danas proizvodi da bi se pokvarilo,. poređenja radi 50.tih godina Volvo umalo bankrotirao jer se nikako nije kvario, dok se danas kompijuter pokvari jedan dan nakon isteka garancije.
pa sta su jos nasli u kapsuli?? Mogli ste malo i istraziti a ne kopirati clanak
Planned obsolescence ! ! !
mi u Sa nemamo sijalice koje vječno gore ali zato imamo vječnu vatru kad je zima ja sam dole a kad hoću noge da rashladim onda sam ispod smotanog mosta :)
a meni odmah pregori eto kvaliteta i k...urca tri za marku
Ma šta je to čudno, eno u USA imaju sijalicu koja gori već 100 godina, sa ugljenim vlaknom. Belaj je što današnje smetlje od sijalica prave da pregori što prije, da bi mi kupili nove. Čak im je i webCam koji je snima crkao prije sijalice. Evo link: http://www.centennialbulb.org/photos.htm
a jes ka,ri.na moja
nevezano za clanak hoce li neko kupit snjega iza kuce mi jos malo ostalo sve rasprodato