Sigurnost na prvom mjestu: Jednostavan vodič za osiguravanje svih vaših lozinki

Sigurnost na prvom mjestu: Jednostavan vodič za osiguravanje svih vaših lozinki
3
Dž. L.
3.11.2019. u 19:03
12
komentara
3

dijeljenja
Sigurnost na prvom mjestu: Jednostavan vodič za osiguravanje svih vaših lozinki Ilustracija: Shutterstock
Upozoravaju li vas vaši uređaji da biste trebali instalirati upravitelja lozinkama ili promijeniti vaše lozinke kako biste osigurali dragocjene tajne iza čuvene riječi "password"? Kako je sigurnost uvijek na prvom mjestu, donosimo vam jednostavan vodič zaštite svih vaših lozinki.
Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC), podružnica GCHQ-a čiji je zadatak da brani britansku internetsku infrastrukturu, u svom izvještaju donosi neke od načina kako zaštititi lozinke, piše Guardian.

Na osnovu informacija koje su prvi put objavljene u aprilu, NCSC je otkrio koje su to lozinke zbog kojih ste izloženi najvećem riziku od napada hakera. To uključuje popularna imena (Ashley i Michael), izmišljene likove (Superman i Naruto) i fudbalske timove Premijer lige (Liverpool i Chelsea). Ako je vaša lozinka na tom popisu, trebali biste je odmah promijeniti, upozorava Guardian.

Kako mogu saznati je li moja lozinka ugrožena?Koristan resurs u ovom slučaju je sigurnosna web stranica haveibeenpwned.com. Jednostavno upišite svoju e-mail adresu i stranica će vam reći da li je povezana s bilo kakvim poznatim kršenjima podataka.

Da li trebam koristiti upravitelja lozinkama?Daleko najsigurniji način zaštite vaših računa je pomoću upravitelja lozinki. Svi moderni web pretraživači čuvat će vaše lozinke ukoliko im to dozvolite. Ako želite nešto malo moćnije, možete isprobati aplikacije 1Password ili LastPass koje su besplatne.

Treba li koristiti istu lozinku više puta?Najopasnija stvar koju tipični korisnik može učiniti putem interneta je ponovno koristiti istu lozinku. Problem nije u tome što ljudi ne mogu kreirati dobru lozinku. To je zbog toga što se niko ne može sjetiti stotina lozinki koje su im potrebne u modernom životu, pa je neminovno da ponovo koriste iste. Pokušajte to izbjegavati.

Kako mogu biti siguran da je moja lozinka zaista sigurna?Možete svoj račun dodatno osigurati instaliranjem Authyja i omogućavanjem dvofaktorske provjere identiteta ili prijavljivanjem za besplatan nadzor kršenja pravila na Have I Been Pwned.

Međutim, najsigurniji način da prestanu vaše brige jeste odabir jake lozinke koju nećete zaboraviti.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...