Nakon katastrofe u Japanu
0

"Siemens" napušta nuklearnu industriju

SRNA
Peter Loescher
Peter Loescher
Njemački industrijski i inženjerski konglomerat "Siemens" potpuno će se povući iz nuklearne industrije.

"Ovaj potez odgovor je na nuklearnu katastrofu Fukushime u Japanu", kaže direktor "Siemensa" Peter Loescher.

On je rekao je njemačkom listu "Spiegel" da je riječ o odgovoru kompanije na "jasno pozicioniranje njemačkog društva i politike u smislu povlačenja iz oblasti nuklearne energije".

"To poglavlje za nas je zatvoreno", rekao je Loescher, najavljaujući da firma  više neće graditi nuklearke.

Dugo planirano zajedničko ulaganje sa ruskom nuklearnom firmom "Rosatom" takođe će biti otkazano, iako Loescher kaže da će se zalagati da radi sa ovim partnerom u nekim drugim oblastima, prenosi BBC.

On je dodao da će "Siemens" i dalje praviti komponente, kao što su turbine na paru, koje se koriste u konvencionalnoj industriji električne energije, ali koje se mogu koristiti i za nuklearke.

Loescher je, takođe, podržao plan Vlade  na prebacivanje na obnovljive izvore energije, nazivajući to "projektom vijeka"  i tvrdeći da je dostižan cilj Njemačke u tom pogledu od 35 odsto obnovljive energije do 2020. godine.
Njemački kancelar Angela Merkel saopštila je krajem maja da će svih 17 nuklearnih reaktora u zemlji biti zatvoreni do 2022. godine.

Prije tragedije u Fukushimi nuklearna energija činila je 23 odsto proizvodnje struje u Njemačkoj.

Ova odluka predstavlja potpuni preokret  kancelarke, koja je u septembru 2010. rekla da će život  postojećih nuklearki biti produžen za 12 godina.