Tehnologija
9

Sharp predstavio koncept uređaja bez ivica oko displeja

Klix.ba
Japanska kompanija Sharp predstavila je koncept svog pametnog telefona sa vjerovatno najtanjim, gotovo nepostojećim, okvirom oko displeja.

Uređaj bi trebao nositi naziv Corner R i koristi Sharpovu "Free-Form Display" tehnologiju koja omogućava "rezanje", odnosno alternativno oblikovanje IGZO LCD panela.

Uključujući ekstremno tanak okvir oko displeja, za koji se zapravo može reći da uopće ne postoji, uređaj sa 5,2-inčnim ekranom rezolucije 1080p (gustina 425ppi) privući će pažnju lijepo zaobljenim ćoškovima. Ono što se može zaključiti jeste da displej u ovom slučaju zauzima zavidnih 90 posto prednjeg dijela uređaja.

Koncept je predstavljen u četvrtak na sajmu CEATECH 2016. Japanska kompanija predstavljanjem koncepta šalje poruku da ideju želi pretvoriti u realnost, ali za sada nema naznaka o datumu početka proizvodnje, niti podataka o internim specifikacijama uređaja.

Treba napomenuti da ovo ne bi bio prvi Sharpov uređaj koji stremi ka odbacivanju ivica, ali bi svakako bio prvi svoje vrste i jedan od najzanimljivijih pametnih telefona zahvaljujući neobičnom obliku.