"Facebook i Apple guše inovacije"
4

Sergey Brin: Sloboda interneta nikad nije bila ugroženija

SRNA
Sergey Brin
Sergey Brin
Principi otvorenosti i univerzalnog pristupa internetu, na kojima je osnovana svjetska informaciona mreža suočeni su sa do sada najvećom prijetnjom, izjavio je suosnivač Googlea Sergey Brin u intervjuu za Guardian.

Brin je rekao da slobodu interneta ugrožavaju različiti faktori, među kojima su i sve izraženiji napori vlada da kontrolišu pristup svjetskoj mreži i komunikacije svojih građana.

Brin je rekao da pokušaji industrije zabave da suzbije pirateriju i jačanje restriktivnih oaza poput Facebooka i Applea, koji temeljno kontrolišu koji softver može da se koristi na njihovim platformama, također doprinose većim ograničenjima na internetu.

"Postoje veoma moćne snage koje su se širom svijeta udružile protiv otvorenosti interneta. Trenutno brinem više nego u prošlosti. Ovo je zastrašujuće", rekao je suosnivač Googlea.

On je dodao da ga brinu akcije zemalja poput Kine, Saudijske Arabije i Irana, koje cenzurišu i ograničavaju korištenje interneta.

Brin je rekao da rast Facebooka i Applea koji imaju sopstvene, zatvorene platforme i kontrolišu pristup svojim korisnicima, dovodi do gušenja inovacija i napretka interneta.