Zbog sigurnosti korisnika
13

Saznajte na kojim mobilnim uređajima WhatsApp uskoro neće raditi

M. N.
Milioni mobitela uskoro neće moći podržati popularni WhatsApp, a sve zbog najavljenog velikog ažuriranja ove aplikacije. Je li i vaš mobitel jedan od njih možete saznati ovdje.

WhatsApp, popularna aplikacija za razmjenu poruka, očekuje veliko ažuriranje koje će onemogućiti njeno korištenje na mnogim modelima mobitela. Starije verzije Androida i iOS operativnih sistema neće više imati pristup ovoj aplikaciji od 1. februara, dok  su određeni Windows mobiteli već izgubili podršku.

Iz WhatsAppa kažu da je ovaj selektivni izbor uređaja na kojima će aplikacija raditi potreban kako bi se omogućila sigurnost korisnika. Oni također savjetuju korisnike da operativne sisteme na svojim mobitelima ažuriraju na najnovije verzije, prenosi Independent.

Iz WhatsAppa također poručuju da će nakon 31. januara "u nekom trenutku određene funkcije aplikacije prestati s radom" zato što se više neće raditi na njenom aktivnom razvoju za određene stare operativne sisteme. U objavi na svom blogu istaknuli su da se više neće moći kreirati novi računi ili ponovno verificirati stari računi s mobitela koje pokreću stari operativni sistemi s dolje navedenog popisa, a preporuka je da se koriste najnovije verzije iOS ili Android operativnih sistema kako bi se aplikacija mogla i dalje koristiti.

Apple iPhone (iOS)

Krajem januara WhatsApp neće raditi na iPhone mobitelima koji koriste operativni sistemv iOS 8 ili neku stariju verziju.

"Apple" je iOS 9 predstavio 2015. godine, što znači da je siguran onaj ko ima iPhone 6s ili noviji model. Međutim, neki stariji modeli mogu instalirati novije operativne sisteme, ali ne svi.

Ovo je lista iPhone uređaja koji su izišli prije izdanja iOS 8, s napomenom podržavaju li noviji softver:

  • iPhone 6/ iPhone 6 Plus – može se ažurirati na iOS 9 i koristiti WhatsApp
  • iPhone 5/ iPhone 5s/ iPhone 5c – može se ažurirati na iOS 9 i koristiti WhatsApp
  • iPhone 4s – može se ažurirati na iOS 9 i koristiti WhatsApp
  • iPhone 4 i stariji modeli – ne može se ažurirati na iOS 9 i koristiti WhatsApp.

Android

Ova će promjena utjecati na sve Android mobitele s verzijom operativnog sistema koja je starija od 4.0.3, a koja se još naziva "Ice Cream Sandwich" i datira od 2011. godine.

To znači da pametni telefoni s Androidom 2.3.7 ("Gingerbread") i starijim verzijama neće više moći koristiti WhatsApp.

Iako su mnogi od ovih uređaja lansirani prije 2011. godine mogu ažurirati svoj operativni sistem na najnoviju verziju tako da vlasnici mogu nastaviti koristiti aplikaciju.

Iz WhatsAppa su istakli da su pogođeni mobiteli važan dio njihove priče, ali da oni jednostavno ne mogu tehnički podržati funkcije koje su potrebne da bi se unaprijedile i proširile mogućnosti aplikacije u budućnosti.

"Ovo je bila teška odluka za nas, ali ispravna kako bismo ljudima pružili bolje načine da ostanu u kontaktu s prijateljima, porodicom i voljenima koristeći WhatsApp.

Vlasnici Androida mogu saznati koju verziju operativnog sistema koriste tako što će na svom mobitelu otvoriti "Settings", zatim "General", a onda opciju "Software Update".