Lijep prizor iz svemira
35

Satelit EnMap poslao nove fotografije Bosfora u 250 boja

D. B.
Njemački satelit EnMap (Environmental Mapping and Analysis Program) snimio je fotografije Zemlje u boji.

Riječ je o satelitu lansiranom pomoću rakete Falcon 9 kompanije SpaceX 1. aprila ove godine, a njime upravlja Njemački aerospace centar DLR.

EnMap je u svemiru više od mjesec dana te je fotografisao pojas dug 180 i širok 30 kilometara, a između ostalog je fotografisan i moreuz Bosfor koji predstavlja kontinentalnu granicu između evropske i azijske strane zemlje. Satelit koristi visoko kompleksni hiperspektralni instrument koji je trenutno u procesu kalibracije, a rezultat tog procesa su prve fotografije.

Kada proces kalibracije bude završen, satelit će postati potpuno operativan te će omogućiti prikupljanje podataka naglašavajući efekte klimatskih promjena iz svemira.

EnMap je stigao na svoju destinaciju u orbiti Zemlje 9. aprila, osam dana nakon lansiranja.na vrhu rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi. Ovaj satelit predstavlja najnoviji vrhunski alat za prikupljanje podataka koji će pomoći naučnicima da dokumentuju efekte klimatskih promjena. Podaci slike se prikupljaju u različitim rasponima malih talasnih dužina nevidljivih golim okom.

Satelit može koristiti više od 250 boja za proizvodnju tačnih podataka o vodi, vegetaciji i tlu iznad velikih površina iz svemira.