Tehnologija
0

Sat vremena bez Googlea

Sarajevo-x.com
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
U subotu poslijepodne skoro sat vremena internet korisnici nisu mogli neometano pretraživati internet pomoću najpopularnijeg internet pretraživača na svijetu Googlea.

Naime, ukoliko ste koristili Googleovu tražilicu u subotu iza 15 sati po našem vremenu vjerovatno ste kod većine stranica vidjeli poruku "Ova stranica može naškoditi vašem računaru", čime je Google gotovo čitav internet označio kao "malware".

Jednostavno radi se o grešci i izvinjavamo se svim korisnicima zbog neugodnosti, saopšteno je iz Googla, koji je grešku otklonio u roku od sat vremena.

Šta se desilo? Desila se jednostavno ljudska greška. Google označuje rezultate pretraživanja porukom "Ova stranica može naškoditi vašem računaru" ako se na stranici nalazi "malware", virusi i drugi sadržaji koji mogu nanijeti štetu vašem računaru. Ovako štitimo naše korisnike od posjećivanja sumnjivih web stranica, kažu u Googleu.

S obzirom da Google listu ovakvih stranica ažurira kako ručno tako i automatski, Googleov inžinjer je prilikom unošenja znaka '/' sve stranice koje su sadržavale ovaj znak označio kao "malware".

Procjenjuje se da je ova greška koštala Google između dva i tri miliona dolara koje su izgubili od oglašavanja.