Veliki uspjeh
1.4k

Sarajlija Emir Bašić treći na svijetu u igri PES 2018: Drago mi je što je jedan Bosanac u vrhu

Piše: D. B.
Emir Bašić
Emir Bašić
Malo je onih koji danas mogu odoljeti igricama namijenjenim smartphoneima, a izuzetak nije Sarajlija Emir Bašić koji živi u Lisabonu u Portugalu. On igra nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer 2018 te je trenutno treći igrač svijeta. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svom hobiju i uspjehu koji je napravio.

Emir ima 39 godina, rođen je u Sarajevu, ali se kao dijete s majkom preselio u Minhen u Njemačkoj gdje je diplomirao ekonomiju. Trenutno živi u Lisabonu u Portugalu sa suprugom i dvoje djece, vodi vlastitu školu stranih jezika te se bavi muzikom i snimanjem, a svira nekoliko muzičkih instrumenata. U slobodno vrijeme voli igrati igrice, najviše nogometnu simulaciju PES 2018. U igrama uživa od djetinjstva, a to je povezano s brojnim pričama i anegdotama.

"Strast za igricama imam od malih nogu, nekad smo bježali sa časova i išli da igramo. To je bila tema mnogih roditeljskih sastanaka, tražili su nas i kažnjavali, ali želja za igrama Double Dragon i Street Fighter je bila veća nego strah od kazni. Žetoni su bili skupi pa smo se dosjetili da kovanicu dinara stavimo na tramvajske šine kod Vijećnice kako bi je tramvaj pregazio i napravio je dovoljno tankom da je možemo iskoristiti umjesto žetona. Danas na Androidu igram jedino PES koji sam igrao i na drugim platformama. S rajom s Vratnika sam igrao PES po cijelu noć. To je bilo u vrijeme konzole PlayStation 1, a od tada je igra samo dobijala na popularnosti", izjavio je Bašić za portal Klix.ba.

On je trenutno treći igrač svijeta kada je riječ o PES-u 2018 za Android, igri koja je besplatna.

"Konami je zaista napravio fenomenalan posao i po kvalitetu i gameplayu se ne razlikuje od verzije za konzolu ili PC. PES trenutno ima više od 100 miliona downloada, a svi igrači imaju opciju online igranja. Postoji i svjetska ranking lista na kojoj zauzimam treće mjesto. Cilj mi je bio da budem u top 100, ali me je dobro krenulo, odigrao sam protiv najboljeg igrača svijeta te vidio da ni on nije neko 'čudo'. Učio sam neke 'fazone' i strategije te se odlučio za ofanzivnu igru. Nekoliko mjeseci kasnije sam imao niz od 54 pobjede, brzo sasm napredovao i stigao među 100 najboljih igrača. Napredak se tu nije zaustavio pa sam došao na četvrto, a sada i na treće mjesto na ukupnoj rang-listi", rekao je Emir.

Održavanje rankinga nije lak posao te zahtijeva vrijeme i dobre rezultate.

"Ranking se poništava svakog posljednjeg dana u mjesecu. Najboljih 100 igrača Konami postavi na oficijelnu internet stranicu. Primijetio sam da su uvijek isti nickovi šampioni i to već dugo. Vrlo rijetko se pojavi novo ime i uglavnom su eksperti Kinezi i Arapi koji igraju na neviđenom nivou. Ja sam prvi put na ratingu preko 1.800 i trenutno sam treći na listi. Moram svaki dan uspješno igrati osam do deset sati kako bih održavao rezultat, ali za 10 dana se zaključuje rating za ovaj mjesec, tako da ću ići na zasluženi odmor. Umoran sam psihički jer znam da moram od 100 utakmica u prosjeku dobiti 97. Važno je napomenuti da se protivnici ne mogu birati, tako da ne možete igrati samo sa slabim i tako poboljštati ranking. Suparnike dobijate slučajnim odabirom", kazao je naš sagovornik.

Njegov tim nije sastavljen od nogometnih zvijezda, zbog čega je uspjeh još značajniji.

"Svako ima bazu igrača i oni se izvlače po sistemu lutrije. Timovi imaju od jedne do pet zvjezdica, a tim s pet zvjezdica je sastavljen od sjajnih igrača kao što su Ronaldo, Messi, Neymar i drugi, dok u timu s jednom zvjezdicom igraju puno slabiji igrači iz nižih liga, rezerve i nepoznati igrači. Moj tim trenutno ima samo jednu zvjezdicu, to smatram puno većim uspjehom nego kad bih igrao s timom sastavljenim od najboljih igrača. Želja mi je bila da izvučem nekog reprezentativca Bosne i Hercegovine, ali nažalost nije mi se ispunila, jer sam na svim izvlačenjima izvukao sve osim naših igrača. Nadao sam se Džeki, Pjaniću, Begoviću, Luliću ili Kolašincu, ali jedini naši igrači koje sam dobio bili su Memišević i Krunić. Oni su nažalost loše ocijenjeni, iako Memišević igra odlično u Holandiji", dodao je Bašić.

Vještina igranja je, kako kaže, najvažnija, ali ima i drugih faktora.

"Najvažnije su vještine. Dakle, onog momenta kad primijetiš da imas agresivnost, dribling, završnicu i svestranu igru, da možeš igrati dugim i kratkim loptama te postižeš golove i nakon centaršuteva i nakon direktnih pasova, onda znaš da si kompletan igrač. Važna je i kreativnost, kao i nešto po čemu ćeš biti prepoznatljiv. Bitno je biti efikasan i ubojit, a ne samo igrati lijepo. Formacija je veoma važna, za mene posebno sredina terena od koje mi ovisi sve", istakao je Emir.

On je zadovoljan trećim mjestom, ali ne osjeća pritisak da bude prvi. Zabava mu je prioritet.

"Šanse da budem prvi ovaj mjesec su male, prevelika je razlika u odnosu na igrače ispred mene. Nadam se da ću završiti na trećem mjestu. U narednim mjesecima bih mogao biti prvi ako nastavim ovim tempom, ali bi mi trebalo dosta vremena za igru i napredak. Mislim da neću ići dalje, treće mjesto je dovoljna satisfakcija. Ponašam se kao neki dječak, ali mi je porodica ipak najvažnija, a PES samo zabava. Ipak drago mi je što je jedan Bosanac u vrhu", jasan je bio Bašić.

Neki će reći da su igrice gubljenje vremena, dok drugi tvrde da ih odmaraju i opuštaju, da uživaju u njima.

"Ako nešto čovjeka razveseli i zabavi, a pri tome ne utječe negativno na njegovo zdravlje i finansije, to je dobro. Igranje igrica razvija kombinatoriku i reflekse, donosi zabavu vama i vašim prijateljima. Loše je ako pređe u opsesiju i ovisnost", rekao je ovaj Sarajlija.

S obzirom na to da ima dvoje male djece, neće mu smetati da koriste tehnologiju.

"Još su mali, sin ima godinu i po, uvijek sjedi pored mene i želi da koristi smartphone, dok kćerka ima samo dva mjeseca. Sve u svoje vrijeme, možda ću jednog dana igrati igrice s njima u tandemu. Već mi je čudno što sin sam uzme daljinski i pronađe crtani film na TV-u, a koristi i mobitel kako bi razgovarao s dedom i nanom", završio je Bašić.