Veliko priznanje
92

Sarajevski astronomi amateri postali dio mreže odbrane Zemlje od asteroida i kometa

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevski astronomi amateri dobili su u utorak, 22. maja, Minor Planet Center opservacijski kod, svojevrsnu certifikaciju obavljanja profesionalne astrometrije nebeskih tijela.

"Naš MPC kod je L20 i to je prvi Minor Planet Center (MPC) kod u Bosni i Hercegovini. Minor Planet Center je oficijelna svjetska organizacija koja se bavi malim objektima u Sunčevom sistemu (asteroidi, komete, itd). Pod pokroviteljstvom Međunarodne Astronomske Unije (IAU) djeluje i Smithsonian Astrophysical Observatory koji je dio Centra za Astrofiziku zajedno s Harvard College Observatory. Na MPC se prijavljuju astrometrijska mjerenja poznatih asteroida, prijavljivanje otkrića novih asteroida, kao i potencijalno opasnih asteroida. Osim astrometrije, na MPC se prijavljuju i fotometrijski podaci o manjim nebeskim tijelima", objašnjava astronom amater Alan Ćatović

Drugim riječima, MPC je jedan od stubova odbrane Zemlje od potencijalno najveće opasnosti – udara (većih) nebeskih tijela.

"Naš prvi set podataka smo poslali krajem prošlog mjeseca. U tom setu je napravljeno ukupno 60 mjerenja (16 različitih objekata tokom 3 različite noći). Najtamniji aster oid koji smo mjerili je magnitude 18.6, što je blizu granice trenutne kombinacije teleskopa i kamere", objašnjava Ćatović.

U MPC društvu nalaze se poznati svjetski teleskopi kao što su Spitzer Space Telescope, SOHO, Hubble Space Telescope, Palomar Mountain, European Southern Observatory, Observatorio Astronómico de Mallorca...

Dodaje se kako put koji je trebalo proći da bi došli do ovoga nije bio ni jednostavan ni kratak.

"Mi smo praktično pioniri. Nekad je BiH bila regionalni centar astronomije, a sada smo, nakon agresije na našu zemlju, u bivšoj Jugoslaviji na posljednjem mjestu. Čak i Kosovo ima Astronomy Outreach program, gdje Pranvera Hyseni radi odličan posao.

"Sredinom prošle godine snimili smo prvi put asteroid, međutim, shvatili smo da je potrebna CCD kamera kako bismo mogli prikupiti kvalitetne i precizne podatke. Krajem prošle godine smo je i kupili polovnu, uz pomoć naših prijatelja. Ostaje problem postavljanja i sklanjanja opreme svaku noć snimanja, budući da nemamo stalnu lokaciju (problem sigurnosti). Poslije više godina pokušavanja i testiranja, sada opremom možemo upravljati daljinski (putem interneta) i poprilično automatizirano. Oprema je vrlo skupa i nabavljali smo je duže od tri godine. Sve je ovo dokaz da se sve može uraditi samo ako imate volju, strpljenje, volite ono što radite i imate prijatelje koji prepoznaju vaš entuzijazam. Nema koristi od konstantnog kukanja i čekanja nekoga da vam nešto kupi ili uradi. Moramo svi zavrnuti rukave i uraditi onoliko koliko možemo (pa i više) i rezultati neće izostati", poručuje Ćatović.

Posebnu zahvalnost istakli su Zoranu Kneževiću iz SAD-a koji je dao inicijalni impuls razvoju BiH astronomije svojim finansijskim injekcijama, a kasnije pomogao i u kupovini CCD kamere. Također, zahvalnost je upućena Harisu Nuspahiću iz Švedske i Zamiru Alfaniju iz Italije.

Plan je u narednom periodu, osim potrage za novim asteroidima, uraditi fotometriju varijabilnih zvijezda, detekciju egzoplaneta, kao i spektroskopsko snimanje kvazara.