{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo-x.com nedostupan zbog hakerskih napada

S
9.3.2009. u 16:51
0
16
Sarajevo-x.com nedostupan zbog hakerskih napada
0
Sarajevo-x.com nedostupan zbog hakerskih napada
Internet portal Sarajevo-x.com već deset dana nalazi se pod snažnim DDoS napadima, zbog čega je povremeno, a danas i u potpunosti, onemogućen pristup portalu.
Tehnička služba našeg portala pokušava na sve načine odbraniti se od ovih napada, od kojih još uvijek u svijetu nije izmišljena stopostotna zaštita. Također, poduzete su sve mjere kako bi se prikupilo što više podataka o naručitelju ovog napada, a svi dosad prikupljeni podaci su proslijeđeni Federalnoj upravi policije.

Ovo su već treći napadi ovakve vrste na Sarajevo-x.com u posljednjih godinu dana.

DDoS (Distributed Denial of Service) napadi predstavljaju uglavnom onu vrstu napada kada stotine ili hiljade računara šalju bespotreban saobraćaj na server, zbog čega se zagušuje mreža i opterećuje server tako da obični korisnici ne mogu neometano učitavati stranice. Ovi računari, koji se zovu "zombie", uglavnom su zaraženi virusima ili crvima, koje naručitelj napada koristi za napad na određeni server. Nažalost, osim skupih rješenja, još uvijek u svijetu nije pronađena stopostotna zaštita protiv DDoS napada, a šteta koju prouzrokuju ovi napadi je ogromna. Napad se može izvršiti sa par ili milion "zombie" računara.

Sarajevo-x.com se zahvaljuje portalima koji su prenijeli vijest o napadima: Pincom.info, Bljesak.info, RadioSarajevo.ba... i drugim medijima koji su dali podršku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: