Tehnologija
26

Samsungova microSD kartica je toliko brza da je još nijedan uređaj ne podržava

Klix.ba
Nevjerovatno je koliko memorije danas može "stati" u microSD memorijsku karticu veličine nokta, a kompanija Samsung postavlja nove standarde.

Prošle godine je kompanija SanDisk "strpala" 200 GB memorije u microSD karticu, a sada je kompanija Samsung otišla korak dalje te predstavila vlastitu microSD karticu od 256 GB, koja je najbrža na svijetu.

Samsungova nova UFS (Universal Flash Storage) microSD kartica je dostupna u verzijama sa 32, 64, 128 i 256 GB memorije.

Dizajnirana za 3D igre i filmove visoke rezolucije, brzina čitanja podataka iznosi 530 MB/s, što je pet puta brže od većine danas dostupnih microSD kartica. Također, brzina pisanja podataka na karticu iznosi 170 MB/s.

Poređenja radi, SanDiskova "najbrža microSD kartica od 256 GB" stara samo nekoliko dana ima brzinu čitanja podataka od 100 MB/s, dok brzina pisanja podataka iznosi 90 MB/s.

Koliko je Samsungova kartica impresivna najbolje pokazuje podatak da je za spašavanje 24 JPEG fotografije s veličinom fajla od 1,1 MB potrebno samo sedam sekundi, dok su u slučaju SanDiskove UHS-1 microSD kartice potrebne 32 sekunde.

Ovo su sjajne vjesti, ali danas ne postoji nijedan uređaj koji podržava tako brze microSD kartice. Samsung još uvijek nije objavio koliko će kartice koštati.