Još jedan koristan alat
27

Samsungova aplikacija Health dobila funkciju za praćenje uzimanja lijekova

D. B.
Aplikacija Health kompanije Samsung postala je još korisnija zahvaljujući novoj funkciji.

Nova nadogradnja za Health donosi veoma korisnu funkciju koja je fokusirana na uzimanje lijekova i obnavljanje zaliha. Korisnik može aktivirati obavještenja za uzimanje lijekova u određeno vrijeme, ali i dobijati podsjetnike kada treba zatražiti nove zalihe od svog ljekara.

Kada se novi lijek unese u aplikaciju, moguće je zabilježiti oblik i boju pilule, informacije od propisanoj dozi i tačnom vremenu za uzimanje lijeka. Novi alat, koji je postao rival GoodRx-u i Appleovoj aplikaciji Medication, ponudit će informacije o korištenju lijeka i mogućim sporednim efektima, uključujući upozorenja o potencijalnim kontraindikacijama.

Iz Samsunga kažu da su informacije koje se nalaze u aplikaciji bazirane na dokazima i sadržaju koji je licencirala kompanija Elsevier specijalizovana za medicinski sadržaj.

Kako bi se novi alat za praćenje uzimanja lijekova počeo koristiti kada stigne nadogradnja aplikacije, potreban je smartphone s operativnim sistemom Android 8.0 ili novijim, kao i nadogradnja aplikacije Samsung Health na verziju 6.26 ili noviju.

Dostupnost funkcije bi mogla ovisiti i o uređaju.