IFA sajam
10

Samsung širi svoju premium TV liniju, u Berlinu najavljeni novi QLED modeli

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Samsung je na sajmu IFA u Berlinu, gdje boravi i novinar portala Klix.ba, najavio da uvodi nove QLED TV modele ravnog ekrana od 55-i 65-inča, Q8F i 43-inčnu verziju Framea na sajmu IFA 2017, a također je predstavio QLED i HDR10 (High Dynamic Range) i pružio uvid u napredovanje quantum dot (QLED)ekrana, kao i u razvoj punog potencijala HDR10 / HDR10 + ekosistema.

Q8F-TV ravnog ekranaje verzija prethodno pokrenute TV linije zakrivljenog ekrana Q8C. Samsung širi svoju QLED TV liniju u Europi, jer nastoji učvrstiti vodeću poziciju na globalnom tržištu premium TV aparata. Nova 43-inčna verzija Frame-a kombinira tehnologiju i umjetnost iima pravu dizajnersku vrijednost zahvaljujući kojoj korisnici mogu da personaliziraju, ali ida oplemene manje životne prostore.

"Ponosni smo što možemo predstaviti ravnu verziju Q8-e kao odgovor na potražnju europskih korisnika koji traže premium, flat i srednje velike televizore", rekao je Sang-ho Cho, potpredsjednik Odjela Visual Electronics u kompaniji Samsung Electronics. "Naša proširena QLED TV linija i 43-inčna verzijaFrame-a uvode nove mogućnosti za televizore svojim inovativnim tehnologijama i lijepim dizajnom, odražavajući stil života korisnika".

Utvrđivanje vodećeg položaja na tržištu Premium TV

Uz dodatak Q8F modela, Samsungova TV QLED linija 2017 u Europi je proširena na 14 modela. Samsungova ponuda, s modelima Q9, Q8 i Q7 QLED televizora, predstavlja najobuhvatniju liniju vrhunskih televizora u rasponu veličine ekrana od 49 do 88 inča i uključuje osam ravnih i šest zakrivljenih setova ekrana. Modeli Q8F, posebno, prvi su modeli ravnog ekrana u Samsungovoj QLED TV Q8 liniji.

Korištenjem metalne quantum dot tehnologije, Samsung QLED TV uređaji daju najtačnije boje bez obzira na nivo osvijetljenosti prizora. Ova jedinstvena karakteristikaima certifikat "100 posto volumena boje" kompanije VDE (Verband Deutscher Elektrotechniker), globalnog standardnog autoriteta za certificiranje iz Njemačke.Invisible Connection QLED TV-a, prozirni optički kabal koji ima samo 1,8 mm promjera, eliminira zapetljanost kablova, a No Gap zidni nosač dopušta da se TV montira na zid i neprimjetno uklopi u razne prostore.

Novi 43-inčni model Frame kompletira lifestyle TV liniju, koji se trenutno sastoji od modela od 55 i 65 inča. Kroz funkciju Art Mode-a, Frame, osim što služi kao TV aparat, on je i kućni dizajnerski komad i na njemu se mogu prikazivati kako umjetnička djela, tako i lične fotografije. Kroz Frame Store Art, korisnici će uskoro moći imati pristup u oko 1.000 istaknutih umjetničkih djela iz svjetski poznatih galerija i muzeja, uključujući LUMAS, Saatchi Art, Sedition i muzej Prado.

Modeli Q8F-a biće dostupni odmah nakon sajma IFA, a 43-inčna verzija Frame-a biće dostupna u Europi od oktobra/listopada: Proizvodi će biti predstavljeni na drugim mjestima u fazama.

Privukli smo pažnju učesnika na sajmu IFA s poboljšanim HDR10 + tehnologijama

Samsung će demonstrirati tehnologije QLED i HDR10 + na QLED i HDR10 samitu, koji se radi u organizaciji sa kompanijom Insight Media koja je izdavač za istraživanje tržišta zaslona. HDR10 + pruža besprijekoran kvalitet slike za ekrane sa osvjetljenjem, bojom i kontrastom automatski optimiziranim za svaku scenu. Samit će detaljno opisati kako se sa HDR10 + dinamičkim mapama tonova svaka scena pojedinačno poboljšava na taj način da je svaka slika kao i boja živopisna omogućavajući gledaocima da uživaju u sadržaju baš onako kako su filmadžije i reditelj željeli

Na Summitu će Samsung također raspravljati o svom novom partnerstvu s kompanijama 20th Century Fox i Panasonic Corporation koje ima za cilj stvaranje otvorene platforme dinamičkih metapodataka za HDR10 + koja će poslovati bez naknade. Tri kompanije će osnovati udruženje za izdavanje licenci u januaru/siječnju 2018. i ponudiće besplatne metapodatke kompanijama za sadržaj, UHD TV, Blu-ray playerima / rekorderima i proizvođačima set-top boxa, kao i dobavljačima SoC (System on Chip).

"Naš cilj je da korisnicima uvijek pružimo najbolji mogući doživljaj gledanja putem najnovije tehnologije i inovacija", rekao je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik Odjela za vizuelne zaslone u kompaniji Samsung Electronics. "Uz našu najnoviju HDR10 + tehnologiju i QLED TV, nadamo se da ćemo poboljšati kvalitet slike bogatijim bojama i dubljim kontrastom koji je lako dostupan korisnicima preko raznih sadržaja."