Bez estetskih zahvata
46

Samsung S24 Ultra: Savršen spoj umjetne inteligencije i čovjeka u svakom pogledu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Samsung nedavno je predstavila novu Galaxy S24 seriju pametnih telefona, pa reklo bi se, do sada najpametniju s obzirom na to da je integracija umjetne inteligencije u svakodnevno korištenje telefona jedan od najvećih napredaka ove serije.

Iako se na prvu činilo da razlike između S23 i S24 serije pametnih telefona nema, one su itekako uočljive, ali ne bi bilo na odmet da je Samsung osvježio i vanjski izgled pa da ta razlika osim u korisničkom iskustvu bude i estetska.

S24 Ultra na prvu nema velike promjene u odnosu na raniju seriju. Identičan raspored kamera, displej, fizičke tipke, sve je potpuno identično, ali što se tiče uređaja i korisničkog iskustva promjene su uočljive.

Za samo 1-2 grama lakši je S24 Ultra koji na prednjoj i zadnjoj strani ima Corning Gorilla Armor zaštitu ekrana i površina, dok je aluminijsko kućište zamijenjeno s titaniumom.

Boje na ekranu su još bogatije i korištenje Galaxy S24 Ultra pametnog telefona je još ugodnije. Sunčeva svjetlost prilikom posjete Barceloni nije nas ometala u svakodnevnom radu, a sve zahvaljujući Dynamic LTPO AMOLED 2X ekranu s 2.600 nita osvjetljenja i osvježavanju ekrana od 120 Hz. Dimenzije su 6,8 inča rezolucije 1440x3120.

Pokreće ga Android 14 koji radi na novoj generaciji Qualcomm Snapdragon 8 čipu Gen 3 što je itekako potrebno za obradu fotografija, korištenje umjetne inteligencije prilikom editovanja materijala, transkripta razgovora prilikom snimanja audio izjava, prijevoda telefonskog razgovora u realnom vremenu i još mnogo toga što AI nudi u S24 seriji u saradnji s Google-om.

Iako je umjetna inteligencija došla na mala vrata još uvijek u minimalnoj upotrebi kod krajnjih korisnika, Samsung je integracijom AI-a u svoj sistem olakšao brojne radne zadatke, život, potragu za stvarima, pristupu informacijama, komunikaciji i svemu ostalom što, opet na kraju, ne može bez čovjeka.

Funkcija "Circle to Search" omogućava lakši pristup informacijama o određenom predmetu ili sadržaju na telefonu sa samo jednim pokretom "zaokruživanja" ili dodira, "Chat Assist" omogućava prevod poruka u drugim aplikacijama na čak 13 jezika, a slična opcija je i "Interpreter" koja prevodi audio poruke u tekst, ali simultano dva govornika. Posljednja opcija je "Live translate" koja prevodi telefonski razgovor dok razgovarate. Iako postoje "kašnjenja" u slanju glasovnog odgovora, funkcija će itekako koristiti mnogima.

Tako ćete veoma lako editovati fotografije, ukloniti ljude, proširiti fotografiju pomoću umjetne inteligencije, a finalni proizvod će najbolje pokazati savršenstvo do kojeg se teži. Sve je to mnogo lakše s kvalitetnim sistemom kamera. Primarna široka kamera od 200 megapiksela, telefoto kamera s 3x optičkim zoomom je 10 megapiksela, periskop kamera dolazi s 5x optičkim zumom i sa 50 megapiksela dok je ultraširoka kamera sa 120 stepeni uglom gledanja veličine 12 megapiksela te posjeduje Super Steady video dok prethodne imaju OIS stabilizaciju koja nas je očarala.

Veća oštrina, nevjerovatna stabilizacija prilikom fotografisanja, ali i snimanja videa, bolji kontrast i boje, ali i fotografisanje i snimanje u noćnim uvjetima, potvrđuju zašto je još uvijek Samsung najdraži Androdi telefon korisnicima.

Prednja kamera je kao i kod S23 Ultra serije od 12 megapiksela s 26mm žižnom daljinom i otvorom blende od f2.2.

Baterija od 5.000 mAh nam je omogućila da s jednim punjenjem ispratimo cjelodnevni MWC sajam u Barceloni i uživamo u pravljenju foto/video sadržaja i surfanju društvenim mrežama, a kada govorimo o punjenju, za 30-ak minuta imat ćete oko 60 posto baterije za nastavak uzbuđenja i korištenja S24 Ultra pametnog telefona.

Sve u svemu, Samsung je sa S24 serijom napravio iskorak u integraciji AI u pametne telefone, što će sigurno biti smjernica mnogima kako bi olakšali sve gore navedeno. Iako smo imali veća očekivanja vanjskog izgleda telefona, ono što je Samsung ponudio po cijeni od oko 1.500 eura je kvalitetno i nešto čemu se teži.

Uz telefon još dobijete i Type-C kabal koji možete koristiti za punjenje i transfer podataka, ali ponovo bez glavnog dijela punjača, što će ponovo biti glavobolja da biste dobili punjenje do 60-ak posto za 30-ak minuta.