Na Mobile World Congressu
10

Samsung predstavio 5G tehnološka rješenja koja definišu industriju

Klix.ba
Kompanija Samsung Electronics na Mobile World Congressu započinje pomicanje granica i pokretanje 5G mreže sa novim saradnjama i inovacijama za potrošače i preduzeća. Od debitovanja nove generacije mobilnih iskustava sa novim Galaxy S10 5G do obogaćivanja svog vizionarskog putovanja povezivanja, Samsung predvodi novo razdoblje povezanog življenja.

Na MWC-u Samsung će pokazati kako kroz inovacije i otvorenost, vodi put u 5G i mijenja način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju. Samsung će po prvi put pokazati svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon, dizajniran sa najboljim hardverom i softverom kako bi iskoristio potpuno 5G iskustvo. Također na ekranu će biti puni spektar opreme kojaće omogućiti široku upotrebu 5G-a. Uključuju modemske čipove i RF modele koji su manjih dimenzija, energetski učinkovitiji i sa najsavremenijoj tehnologijom, Samsung će pokazati vodstvo u inovacijama izvan mobilnih uređaja i ekrana. Samsung će također objaviti nova partnerstva s nosiocima i dobavljačima tehnologije kako bi podržao svačiji put do 5G.

"U Samsungu vjerujemo u pružanje inovacija koje utiču na živote potrošača. Više od 35 godina vodili smo industriju u novi hardver i usluge koje su pomogle da se revolucionira iskustvopotrošača. Na MWC-u ove godine, predstavljamo izuzetnu širinu našeg povezanog ekosistema, od 5G rješenja do izvanrednih novih dodataka Galaxy porodici kao što su Galaxy Fold i Galaxy S10 5G", rekao je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor Odjela za IT i mobilne komunikacije kompanije Samsung Electronics.

Planira se sljedeća decenija sa novim mobilnim uređajima

U protekloj deceniji Samsung je bio na čelu 5G istraživanja i razvoja, a plod njegova rada je transformacija 5G iz ambicioznog teorijskog koncepta u stvarnost. Kompanija je isporučila prvi svjetski 5G prijenos brzine, prvi prijenos 5G-a između više ćelija, a sada i prvi 5G pametni telefon - Galaxy S10 5G.

Galaxy S10 5G stavlja neviđenu snagu, brzinu i povezanost direktno u ruke potrošača sa najmoćnijim funckijama dostupnim na Galaxy S liniji. Sa 5G povezivanjem, Galaxy S10 5G može pristupiti mrežnim brzinama do otprilike 20 puta brže od 4G mreže, omogućujući visoko mobilno iskustvo koje donosi snažan hot-spotting, izuzetno brzo strujanje, 4K video-pozive i mobilne igre sljedećeg nivoa.

Uz 5G mobilne uređaje, Samsung nastavlja širiti svoj kompletan ekosistem uređaja, pružajući uzbudljiva i snažna nova mobilna iskustva, od nosivih uređaja do tableta. Na MWC-u ove godine, Samsung će predstaviti svoje najnovije inovacije koji su ujedinjeniu poznatuporodicuGalaxy.

- Budućnost se razvija uz Galaxy Fold: doživite prvi 7,3-inčni, Dynamic AMOLED Infinity Flex ekran na Galaxy Fold-u. Galaxy Fold prikazuje inovativan dizajn i potpuno novo korisničko iskustvo.

- Proslavljajući deceniju inovacijasa novom Galaxy S linijom: Sa četiri jedinstvene premium opcije, uključujući i model 5G, nova Galaxy S10 serija dizajnirana je kako bi pružila karakteristike nove generacije na ekranu, fotoaparatu i performansama sljedećeg nivoa.

- Ojačani portfolio srednje klase sa novom serijom Galaxy A: Galaxy A50 i A30 nude inovacije uz bitne karakteristike sa visokim specifikacijama. Dizajniran za način na koji se danas povezujemo, nova linija nudi niz varijanti koje će ugostiti još raznovrsniju paletu potrošača u Galaxy porodici.

- Uravnoteženo i povezano življenje sa novim Galaxy nosivim uređajima: Samsung proširuje svoj Galaxy ekosistem sa Galaxy Watch Active i Galaxy Buds - namijenjenim potrošačimakoji su usmjereni na zdravlje.

- Raznovrstan Galyxy Tab S5e: Tab S5e novi je super tanak, lagan i elegantan Galaxy tablet dizajniran sa snažnim zabavnim funckijama, koji po prvi puta sadrži Bixby.

Demonstriranje Real-World 5G scenarija otključanih od strane Samsungovih komercijalnih rješenja

Koristeći svoje dokazano 5G vodstvo, Samsung će predstaviti višestruke demonstracije uživo kako bi pokazao stvarna 5G iskustva:

- 5G NR uživo demonstrira Samsungove mreže i pametne telefone koji koriste frekvencije 3.5GHz i 28GHz: Mobilna igra na prvom 5G pametnom telefonu kompanije bit će prikazana uživo, povezujući se s Samsungovim živim 5G mrežnim rješenjima. Dodatno, demonstrirat će se 5G Multi-user MIMO.

- Prvo uživo 5G emitovanje na MWC-u: Prvo uživo emitovanje GSMA "Mobile World Live TV" koristeći Samsung 5G mrežna rješenja u Broadcast Village, Gran Via. Emitovat će uživo u cijelom mjestu i do 280 hotela u Barseloni.

- Uživo demonstracija tehnologije koja pokreće 5G za industriju: Samsung, Cisco i Orange Spain će demonstrirati različite slučajeve upotrebe na 5G pogonima kako bi pokazali kako se niska latencija i visoka brzina 5G tehnologije mogu primijeniti u industriju - na štandu Orange (Hall3 3K10).

- Automatizirana 5G mrežna rješenja kompanije Samsung i Zhilabs: Samsung će demonstrirati živa rješenja za upravljanje mrežom 5G sa Zhilabsom, koji je Samsung kupio putem akvizicije u oktobru 2018. godine. To operaterima pomaže da automatski optimiziraju performanse 5G mreže.

5G čipseti sljedeće generacije

Osim toga, Samsung će prikazati svoju novu generaciju 5G radiofrekvencijskih (RF) čipseta, koja podržava 28GHz i 39GHz. Koristeći ove nove RF čipsete, Samsung 5G bazne stanice će biti približno 25% manje, lakše i sa manjom potrošnjom energije u odnosu na prethodne.

5G bazne stanice koriste gotovo hiljadu antena i nekoliko radiofrekvencijskih integrisanih krugova (RFIC) za korištenje mmWave spektra. Sa ovom novom generacijom čipseta, Samsung pomaže u poboljšanju performansi mrežne opreme kroz smanjenje nivoa buke i poboljšanje karakteristika linearnosti RF pojačala snage.

“Mi u Samsungu smo kombinovali našu ekspertizu u tome da smo jedan od prvih inovatora u komercijalnim uslugama 5G-a, do sada i ispod 6GHz, a ovo revolucionarno vodstvo dovelo nas je do toga da smo od februara 2019. godine postigli više od 36.000 isporuka 5G baznih stanica. Budući da smo jedina kompanija na svijetu koja je implementirala i pružala 5G end-to-end rješenja u SAD-u i Koreji, nastavit ćemo napredovati u inovativnim rješenjima i pomicati granice u 5G tehnologiji", rekao je Paul Kyungwhoon Cheun, izvršni potpredsjednik i voditelj mreže za poslovanje u kompaniji Samsung Electronics.

Samsungov portfolio čipova uključuje Exynos Modem 5100, potpuno kompatibilan sa 3GPP 5G NR standardom za podršku novim spektrima, uključujući niže i iznad 6GHz za brže prijenose podataka do 6Gbps. Njihove mogućnosti i tehnološke inovacije su u potpunosti demonstrirane kroz raspon 5G proizvoda.

Vezani članci