Savitljivi ekran
5

Samsung najavio dolazak sklopivog smartphonea

Klix.ba
Kompanija Samsung do kraja ove godine planira predstaviti svoj sklopivi smartphone o kojem se već dugo priča.

Direktor Samsunga DJ Koh je nagovijestio da bi sklopivi smartphone mogao biti predstavljen na kompanijinoj konferenciji u novembru, ali još uvijek nije poznato da li će on biti dostupan u prodaji ove godine. Koh je priznao da je razvoj misterioznog uređaja bio komplikovan, a ranije glasine su govorile da će Samsung predstaviti smartphone sa savitljivim ekranom i to pod linijom Galaxy Note.

Samsung već godinama eksperimentise sa savitljivim OLED ekranima, a kompanija je prvi prototip predstavila još 2012. godine. Od tada je Samsung navodno testirao mobitele s dva ekrana s ciljem plasiranja neke vrste uređaja na tržište.

Koh nije otkrio mnogo, ali je najavio da će novi smartphone biti impresivan.

Konceptni uređaj potencijalnog sklopivog smartphonea se pojavio 2014. godine. Bio je to uređaj veličine tableta, koji se mogao preklopiti i staviti u džep. Samsungov budući uređaj bi mogao imati jedan 7-inčni ekran, koji će se savijati i preklapati na polovini poput novčanika. Vanjski dio uređaja će prikazivati malu informacijsku traku.

Samsung nije jedina kompanija koja razvija sklopive, odnosno savitljive uređaje, nego to čine i druge kompanije kao što su Lenovo, Microsoft i LG.