Tehnologija
17

Samsung mora platiti Appleu 119 miliona dolara

Klix.ba
Američki sud naredio je Samsungu da mora platiti 119,6 miliona dolara Appleu za sporna dva patenta na smartphoneima.

Porota u Californiji dostavila je svoju odluku federalnom sudu u San Joseu u petak. Suđenje je trajalo mjesec dana. Apple je optužio Samsung za sporne patente na smartphoneima. Osim toga, sud je također presudio i da je Apple ugrozio Samsungove patente i mora platiti 158.000 odštete.

Apple je tužio Samsung za 2,2 milijarde dolara zbog ugrožavanja pet patenta među kojima je funkcija poput "slide to unlock" na svojim uređajima. Samsung je negirao da je to uradio i tužio Apple za šest miliona jer je ugrozio njihove patente koji su povezani s kamerom i prenosom videa.

"Teško se na ovu presudu može gledati kao na pobjedu Applea. Iznos dobivene presude je samo 10 posto od onoga što je Apple tražio", rekao je Brian Love, profesor prava na univerzitetu Santa Clara.

Ova presuda označava posljednju veliku bitku u vezi intelektualnog vlasništva između top dva svjetska proizvođača smartphonea. Apple i Samsung vode bitke oko patenta godinama i u mnogim državama.

Prije dvije godine odvojene porote donijele su odluku da Samsung mora platiti Appleu 930 miliona dolara jer su otkrili da su koristili Appleovu tehnologiju. Samsung i dalje pokušava osporiti presudu.