Tehnologija
63

Samsung mora Appleu platiti 290 miliona dolara

Klix.ba
Samsung će morati platiti Appleu 290 miliona dolara zbog krađe tehnoloških patenata.

Ovako glasi odluka porote u Silikonskoj dolini nakon tužbe između dva tehnološka giganta. Prema odluci suda, Samsung je kriv za krađu nekoliko karakteristika iPhonea i iPada.

Prethodna porota donijela je odluku da Samsung mora platiti nevjerovatnih 1,05 milijardi dolara. Iz južnokorejskog giganta odmah su uložili žalbu nakon čega je sutkinja Lucy Koh naredila novo suđenje. Vjeruje se da će i nakon današnje odluke Samsung uložiti novu žalbu.

Apple i Samsung su najveći proizvođači smartphonea na svijetu i bore se za tržište vrijedno 300 milijardi dolara.

Apple vodi borbe sa Samsungom na nekoliko svjetskih sudova i regulatornih agencija tvrdeći da Samsungovi smarthphonei u sebi sadrže nekoliko patentom zaštićenih karakteristika Applea.

Istom mjerom su uzvratili iz Samsunga tvrdeći i to da je Apple kopirao neke druge proizvođače i zaštićene patente.

"Apple ne posjeduje ljepotu", kazao je Samsungov advokat William Price. Njegov imenjak i advokat Applea William Lee kaže da bi prodaja uređaja bila mnogo veća da Samsung nije kopirao Apple.

Sudnica u kojoj je donesena presuda udaljena je samo 15-tak minuta vožnje od sjedišta Applea. Nekoliko porotnika je isključeno sa suđenja zbog njihovih veza sa ovom američkom kompanijom.