Tehnologija
0

Samsung Forum 2014: Godinu će obilježiti zakrivljeni UHD televizori

Piše: M. Š.
(Foto: Klix.ba)
Najveći svjetski proizvođač elektronike i elektroničkih uređaja Samsung Electronics izabrao je sunčanu Malagu za svoj Samsung Forum 2014, gdje je u ponedjeljak, 27. januara, održao prezentaciju svojih uzdanica za ovu godinu i redovnu press konferenciju, kojoj je portal Klix.ba kao jedini mediji iz BiH imao čast prisustvovati.

Na Samsung Forumu 2014, koji se održao u dvorani FYCMA (Palacio de Ferias y Congresos de Málaga), ovaj korejski div najavio je da će prema njihovim istraživanjima godinu koja je tek počela označiti UHD (Ultra High Definition) televizori i zakrivljeni televizori.

Na press konferenciji kojoj je prisustvovao veliki broj novinara iz cijelog svijeta Samsung je predstavio svoju viziju za 2014. godinu. Prvi se prisutnima obratio predsjednik i izvršni direktor Samsung Electronicsa BK Yoon koji je istakao kako se cijeli svijet mijenja iz dana u dan, a tehnologija njegove kompanije sve te promjene prati i svojim inovacijama nastoji da poboljša i unaprijedi svakodnevni život običnih ljudi.

Veš mašina budućnosti

Također, moglo se primijetiti da se ovaj korejski div okrenuo ponovo kućanskim aparatima koje želi unaprijediti, pojednostaviti, spojiti sa internetom i smartphoneima. Tako je u Španiji Samsung predstavio mašinu za pranje veša WW9000, jednostavnog dizajna, koju više ne morate skrivati u podrumu ili toaletu, već je možete smjestiti npr. u kuhinju, a da se ona odlično uklopi. Zanimljivo je da takva veš mašina nema više veliki broj dugmadi koje je sada zamijenio ekran osjetljiv na dodir. Svakako, ističe se mogućnost da veš mašinom sada možete upravljati preko vašeg smartphonea, možete vidjeti razne informacije o potrošnji vode, o programu koji radi, koliko je vremena ostalo do završetka pranja i slično. Od kućanskih aparata osim veš mašine predstavljeni su novi inovativni "Food Showcase" frižideri, koji imaju redizajnirane spremnik i zbog kojih hrana može duže da traje.

Novi tableti: Galaxy Note PRO i Galaxy Tab PRO

U Malagi se puno pričalo i o tržištu pametnih telefona i tableta, za koje Samsung ima velike ambicije. Istaknuto je da se svakim danom  povećava broj korisnika pametnih telefona te da će, prema istraživanjima, do 2018. godine u svijetu 172 miliona ljudi koristiti pametne telefone. U Malagi su predstavljeni i novi tableti označeni kao Galaxy Note PRO i Galaxy Tab PRO, koje je svjetska javnost mogla vidjeti na CES-u u Las Vegasu ranije. Najveći u ponudi Galaxy Tab PRO velik je 12,2 inča, i ima ekran sa 4 miliona piksela, tj. njegov WQXGA LCD ekran ima rezoluciju od 2560x1600 piksela.

Televizori su ponovo popularni

Dugo vremena se smatralo da televizori udaljavaju članove porodice i da njihova popularnost i opada, međutim Samsungovi stručnjaci ističu da se televizori ponovo vraćaju u domove i kućanstva. Oni ističu, da sada televizori zbog svojih velikih dimenzija ekrana, visokih rezolucija, kvalitete i naravno sve boljeg televizijskog sadržaja, ponovo počinju okupljati porodice. Od svih uređaja koji su predstavljeni u Malagi, najviše pažnje privukao je 105-inčni, najveći na svijetu, zakrivljeni UHD TV te 78-inčni U8500 Samsung Curved HD TV, za kojeg ova kompanija tvrdi da je "najzakrivljeniji na svijetu". Ovaj televizor ima "Auto Depth Enhancer", što znači da će gledatelji moći iskusiti 3D efekat ali bez korištenja specijalnih naočala.

Samsung je najavio da će usko sarađivati i sa ponuđačima medijskog sadržaja od kojih se ističu Netflix, YouTube, Wuaki.tv, te da ćemo uskoro moći gledati Netlfix serije i filmove i na Samsung televizorima u UHD (4K) formatu.

Novi fotoaparati, objektivi, štampači...

Samsung je pokazao na Forumu da nimalo ne zaostaje kvalitetom na tržištu fotoaparata i opreme. U Malagi je predstavljen novi fotoaparat Samsung Smart Camera NX30 sa 20.3 MP APS-C CMOS senzorom, koji poput Samsungovih štampača ima NFC i Wi-Fi. Također, najavili su saradnju i sa Getty Images Inc.

Samsung je predstavio i novu liniju mono i multifunkcionalnih štampača koji imaju NFC i Wi-Fi: ProXpress M2880 serija, kao i serija kolor laserskih štampača i multufunkcionalnih štampača: ProXpress C1860.