{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako je Samsung od trgovca ribom postao slavni proizvođač mobitela

16.12.2013. u 19:06
58
41
Kako je Samsung od trgovca ribom postao slavni proizvođač mobitela
58
Kako je Samsung od trgovca ribom postao slavni proizvođač mobitela
Sjedište Samsunga 1938. godine
Kada je Lee Byung-chul 1938. godine u Koreji osnovao kompaniju Samsung, ona se bavila trgovinom. Danas je to jedan od najvećih i najprepoznatljivijih tehnoloških brendova na svijetu.
Po osnivanju ova kompanija se zvala Samsung Sanghoe, a bavila se izvozom voća, povrća i ribe. Imala je sjedište u Daegou. Naredne tri decenije proširili su posao na oblast procesuiranja hrane, tekstil, osiguranje i maloprodaju.

Prvi Samsungov TV
Prvi Samsungov TV
U svijet elektronike ušli su krajem 1960-ih godina, te promijenili ime u Samsung Electronics, a svoj prvi televizor predstavili su u Koreji 1972. godine. Ubrzo je ovaj televizor postao uređaj kojim su se ponosili vlasnici širom svijeta.

Osnivač firme preminuo je 1987. godine, a naslijedio ga je njegov sin Lee Kun-hee. Godinu poslije Samsung je predstavio svoj prvi mobilni telefon SH-100.

Prvi Samsungov mobitel
Prvi Samsungov mobitel
Nezadovoljan lošim kvalitetom proizvoda i lošom slikom brenda predsjedavajući Lee je 1993. godine u hotelu u Frankfurtu sazvao sastanak rukovodilaca kompanije na kojem je odlučio pokrenuti pravu revoluciju.

Od dotad drugorazredne kompanije odlučio je napraviti globalno uspješnu firmu koja će parirati konkurenciji Panasonicu i Sonyju. Tada je iznio svoju viziju budućnosti Samsunga, koja je ostala poznata kao "Frankfurtska deklaracija". Najpoznatiji citat iz tog govora je: "Promijenite sve osim žene i djece".

Godinu poslije predstavljen je prvi DRAM čip od 256 megabita, ali vlasnik i dalje nije bio zadovoljan. Naredio je da se 150.000 telefona, faks mašina i drugih uređaja zapali pred radnicima u tvornici Gumi u Južnoj Koreji.

Prvi pametni telefon s Androidom
Prvi pametni telefon s Androidom
Konačno je 2006. godine Samsung postao globalni lider na tržištu TV-a. To se desilo nakon što su predstavili svoju liniju pod nazivom Bordeaux. Godine 2009. predstavili su i7500, prvi smartphone sa Androidom, da bi samo dvije godine kasnije postali najveći snabdjevač pametnim telefonima na svijetu.

Ove godine predstavljen je još jedan popularni proizvod - pametni sat Galaxy Gear, koji se priključuje na neki od pametnih uređaja i omogućava primanje elektronske pošte, dijeljenje sadržaja i korištenje aplikacija koja su za njega kreirane.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: