Proizvode iPhone
8

Samoubistvo u Foxconnu podsjetilo na ponižavajuće uvjete rada u kompaniji koja je Appleov dobavljač

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizacija China Labor Watch izvijestila je da je 31-godišnji Li Ming preminuo nakon što je skočio sa zgrade u kineskoj pokrajini Henan, gdje je radio u Foxconnovoj tvornici u kojoj se proizvodi većina Appleovih uređaja.

Iz organizacije China Labor Watch kažu da su razgovarali s ocem preminulog Li Minga i da još uvijek nisu poznati razlozi samoubistva. Za britanski Telegraph rekli su da je Li Ming dva mjeseca radio u Foxconnovoj tvornici i živio u zajedničkim spavaonicama.

U kompaniji Zhengzhou, gdje je Li radio, Foxconn proizvodi Apple X smartphone, ali i polovinu Appleovih iPhonea.

Ovo samoubistvo podsjetilo je na val samoubistava iz 2010. i 2011. godine i potaklo kontroverze u vezi s uslovima za rad u tajvanskoj kompaniji Foxconn, najvećem poslodavcu u privatnom sektoru u Kini. Kompanija je 2010. godine bila suočena s tvrdnjama da su njeni radnici prisiljeni raditi u ponižavajućim uvjetima koji su doveli do brojnih samoubistava te godine.

U januaru 2012. godine grupa od 150 radnika stajala je na krovu tvornice Foxconn u Wuhanu, u pokrajini Hubei, prijeteći samoubistvom. Jedan radnik izjavio je tada kako je protest radnika rezultat toga što je blizu 600 radnika preseljeno u novu tvornicu gdje su uvjeti bili nepodnošljivi.

Vezani članci