Tehnologija
0

SAD: Dozvoljena prodaja nasilnih videoigara djeci

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki Vrhovni sud odlučio je u ponedjeljak da se prodaja ekstremno nasilnih videoigara ne može zabraniti maloljetnicima jer se time krše njihova ustavna prava koja se odnose na slobodno izražavanje.

Tom odlukom većine sudaca, od sedam prema dva, ukinut je zakon države Kalifornije iz 2005. godine da se takve igre ne mogu prodavati i iznajmljivati mlađima od 18 godina.

Ustavno ograničenje vladinih akcija primjenjuje se i kada se radi o zaštiti djece, ocijenio je sudac Antonin Scalia, koji je napisao stav većine, prenosi Reuters.

Ukazao je na nasilje u mnogim bajkama za djecu, kao i u djelima školske lektire. Prema njegovim riječima, države imaju legitimno pravo da zaštite djecu, ali to ne uključuje i ovlaštenje da ograniče ideje kojima djeca mogu biti izložena.

Suci Stephen Breyer i Clarence Thomas, koji se nisu složili s time, u svom mišljenju su naveli kako nema logike da zakon zabranjuje djeci pristup pornografiji, a da im se dopušta da dođu u posjed brutalnih videoigara.

Kakva je logika u tome da se 13-godišnjaku zabranjuje prodaja magazina sa slikama gole žene, a štiti se prodaja interaktivne videoigre u kojoj on može aktivno, iako virtualno, da ženu veže i zapuši joj usta, a onda je muči i ubije, napisao je Breyer.

Po mišljenju većine, međutim, videoigre spadaju u istu kategoriju kao knjige, igre i filmovi, odnosno zabava koja komunicira idejama, čak i društvenim porukama, što sve zaslužuje da bude zaštićeno prvim amandmanom američkog ustava, koji se odnosi na slobodu govora.