Tehnologija
0

SAD brinu cyber-ratovi

FENA
Ratova ima raznih - konvencionalnih odnosno oružanih, trgovinskih, verbalnih, a tu je i rat sankcijama. Američko ministarstvo odbrane, međutim, u posljednje vrijeme brine druga vrsta rata - tzv. cyber-rata odnosno kompjuterskog rata.

Šef novoformiranog "cyber komandnog centra" u Pentagonu tvrdi, naime, da se Kina priprema da postane vodeća sila u "virtuelnom prostoru" - cyberspaceu.

Ta riječ obuhvata ne samo kompjutere nego i sve druge oblike komunikacije, kao i prisluškivanje i infrastrukturu.

Stručnjak za nove medije Bill Thomspon za BBC objašnjava šta se podrazumijeva pod cyber-ratom:

Najnoviji primjer je nedavni opći kompjuterski napad na uslužne djelatnosti i vladine institucije u Estoniji, koja je za to optužila Rusiju.

"Podrazumijeva se mnogo toga, ali prvenstveno mogućnost da svojim kompjuterom napadnete i, u većoj ili manjoj mjeri, onesposobite kompjutere, mrežu i komunikacione sisteme protivnika. Najnoviji primjer je nedavni opći kompjuterski napad na uslužne djelatnosti i vladine institucije u Estoniji, koja je za to optužila Rusiju. Moskva je, naravno, demantirala da je u tome učestvovala."

Nije samo SAD zabrinut zbog mogućih posljedica cyber-napada - odbrambene mjere, posebno u domenu infrastrukture, poduzele su mnoge zemlje, dodaje Thompson:

"SAD vjeruje da Kina planira ofanzivnije aktivnosti, odnosno ubacivanje virusa i takozvanih 'trojanskih konja', specijalnih programa koji nadgledaju šta korisnik računara radi, u ključne američke kompjuterske sisteme. Oni bi bili aktivirani u slučaju izbijanja konvencionalnog rata, što bi Pekingu dalo pristup povjerljivim podacima i planovima. Peking tvrdi da to nije tačno".

SAD se, naravno, trudi da se zaštiti od takvih napada, ali to, po riječima BBC-evog sagovornika, nije lako:

"Prava opasnost leži u tome što je sve više kompjutera priključeno na mrežu, odnosno na internet, a ljudi malo razmišljaju o posljedicama. Prije dvadesetak godina takve opasnosti nije bilo zato što nije bilo ni interneta. Amerikanci sada strahuju da bi pametni kineski hakeri, koje plaća tamošnja vlada, mogli da 'probiju odbranu' i da prodru u američke sisteme".

Kina nije usamljena u nastojanju da se probije u samo srce komunikacionih sistema drugih zemalja, pogotovo potencijalnih protivnika, dodaje Bill Thompson:

"U pripremama vojne strategije za narednu deceniju, kompjuterske mreže zauzimaju vrlo važno mjesto. Preko njih se odvijaju kako ekonomske, tako i vojne aktivnosti. Najcrnji scenarij bio bi kada bi, usljed cyber-napada pali kontrolni sistemi za saobraćaj, bolnice ili nuklearke. U današnje vrijeme kompjuterizacije čitava infrastruktura zemlje je ranjiva i mora da bude adekvatno zaštićena", kaže za BBC stručnjak za nove medije Bill Thompson.