Online posmrtni profili
0

Sačuvajte preminule prijatelje na Facebooku

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Stranica za društveno umrežavanje Facebook od sada omogućava svim svojim korisnicima memorizaciju profila voljene osobe koja je umrla. Statusi i kontakti umrle osobe će biti uklonjeni tako da će profilu osobe koja je preminula moći pristupiti samo odobreni prijatelji.

Profil preminulog se također neće pojavljivati u dijelu stranice namijenjenoj za prijedloge preko koje se inače vrši povezivanje prijatelja. No, prijateljima preminulog će svakako biti omogućeno da ostavljaju poruke na 'spomen zidu'.

"Kada nas voljena osoba napusti, ne znači da je ona otišla iz našeg sjećanja ili socijalne mreže. Kako bismo reflektirali realnost mi smo omogućili opciju memorizacije profila preminule osobe kako bi zahvaljujući tome prijatelji mogli sačuvati i dijeliti sjećanja na nju", kazao je Max Kelly, voditelj osiguranja Facebooka.

Kada korisnici žele prijaviti smrt drage osobe oni moraju popuniti predviđenu 'aplikaciju'.

Naime, tu se upisuje ime i prezime osobe, datum rođenja, e-mail adresa koju je preminuli koristio za Facebook, ali i dokaz o smrti te osobe, a to može biti smrtovnica ili članak iz novina.

"Mi shvatamo da je ljudima veoma teško kad se neprestano podsjećaju na voljenu osobu koju su izgubili. Zbog toga je i bitno da kad neko umre njegovi prijatelji ili porodica kontaktiraju Facebook kako bi taj profil bio memorizovan, odnosno kako bi bili uklonjeni osjetljivi podaci", kazao je Kelly.

Ideju za memorizaciju profila čelni ljudi Facebooka su dobili nakon što je jedan od njihovih kolega poginuo.

"Izvjesno vrijeme nakon smrti drage osobe bol počinje da slabi, ali ona nikad u potpunosti ne nestane. Ja i danas često posjetim memorizovni profil svog prijatelja, prisjetim se lijepih vremena koje smo skupa proveli i sva ta sjećanja podijelim sa našim zajedničkim prijateljima", istakao je Kelly.