Nazvan Checkmate
0

Rusija predstavila petu generaciju borbenog aviona, rivala za F-22 i F35

D. B.
Ruski državni proizvođač aviona Rostec predstavio je petu generaciju borbenog aviona na međunarodnom sajmu MAKS-2021.

Avion nazvan "Checkmate" predstavlja direktnog konkurenta avionu F-35, a predstavljen je nakon medijske kampanje čiji je cilj bio privlačenje interesa javnosti.

Avion je dizajnirao Suhoj (Sukhoi), posjeduje jedan motor te spada u klasu lakih taktičkih aviona. Njegovi napredni instrumenti i tehničke mogućnosti su mu omogućili da se nađe u petoj generaciji borbenih aviona te da bude konkurent USAF-ovom F22 Raptoru i F-35 Lightning II avionu, kineskom Chengdu J-20 avionu pa i domaćem ruskom Suhoju Su-57. Svi pomenuti avioni imaju dva motora, što znači da je Checkmate povoljnija verzija za zemlje koje žele kupiti napredne borbene avione.

Detalji o avionu još uvijek nisu objavljeni, ali Rostec tvrdi da će moći dostići brzinu od 2 Maha te da će imati domet od 3.000 km.

Avion može istovremeno gađati šest meta, a odlikuje ga kraće polijetanje i slijetanje. Također, opremljen je naprednim naoružanjem, dok će pilotima pomagati AI tehnologija. U dizajnu su korištena i neka prethodna rješenja kako bi se smanjili troškovi. U budućnosti će biti predstavljena i bespilotna verzija ovog borbenog aviona.

Jedan primjerak novog ruskog aviona koštat će između 25 i 30 miliona eura. Kompanija u narednim danima očekuje narudžbu od 300 aviona iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije. Prve isporuke se očekuju 2026. godine.