Informisan Vladimir Putin
49

Rusija napušta ISS i gradi svoju svemirsku stanicu

D. B.
Rusija će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon 2024. godine te namjerava izgraditi vlastitu svemirsku stanicu.

Novi šef Roscosmosa Juri Borisov je rekao da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze prema partnerima koji se odnose na projekt ISS-a, ali da je donesena odluka po povlačenju nakon 2024. godine. O tome je informisao i ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom sastanka održanog u Kremlju.

"Mislim da ćemo dotad početi sklapati rusku orbitalnu stanicu", istakao je Borisov.

Prema njegovoj viziji, letovi kosmonauta u svemir bi trebali biti dio sistematskog naučnog programa, tako da bi svaka misija osigurala Rusiji nova saznanja. Prethodni šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin je predviđao da će se ISS, koji američka svemirska agencija NASA planira koristiti do 2030. godine, dotad raspasti ukoliko se ne ulože ogromna sredstva u popravke.

No, napori da se stanica zadrži u orbiti više nisu isplativi za Rusiju zbog trenutne geopolitičke situacije, istakao je on.

Borisov je u aprilu kazao da su ruski modeli dostigli kraj svog životnog vijeka.

ISS je lansiran 1998. godine kao zajednički projekt ruske, američke, japanske, kanadske i evropske svemirske agencije, a podijeljen je na američki i ruski dio.

Roscosmos je ranije objavio skice svoje buduće svemirske stanice pod nazivom ROSS (Russian Orbital Service Station), a planirano je da stanica bude automatizirana dok bi kosmonauti dolazili zbog servisiranja i zamjene opreme. ROSS se sastoji od četiri modula i platforme za održavanje letjelica, a dizajniran je da primi posadu od dva do četiri člana.