Tehnologija
2

Rusija dobija prvu plutajuću nuklearnu elektranu u svijetu

Klix.ba
Za tri godine Rusija će imati prvu svjetsku plutajuću nuklearnu elektranu, sposobnu za pružanje energije i topline u zabačenim područjima, kao i za snabdijevanje pitkom vodom u sušnim dijelovima.

Elektrana će biti operativna do 2016. godine, a Rusija planira biti lider u ovoj oblasti i omasoviti ovakav način proizvodnje energije. Plutajuća elektrana, čiji je cilj pružanje energije velikim industrijskim preduzećima, gradovima i lukama, bit će izgrađena na temelju nuklearnih reaktora koji su opremljeni opremom kakvu imaju brodovi ledolomci. Ova tehnologija se pokazala uspješnom u ekstremnim uvjetima Arktika, piše Russia Today.

Posadu u elektrani će činiti 69 ljudi, a očekuje se da će ona biti od velike koristi u udaljenim regijama Rusije na krajnjem sjeveru i na dalekom istoku, kojima itekako nedostaje energije.

Petnaest zemalja, uključujući Kinu, Indoneziju, Maleziju, Alžir, Namibiju, Cape Verde i Argentinu, su ranije izrazili interes za otkup ovakvih elektrana. Proizvođači naglašavaju da je elektrana veoma sigurna te da su reaktori neranjivi na cunamije ili sudare sa drugim brodovima. Njena je izgradnja počela 2007. godine, a dvije godine je bila u zastoju zbog nedostatka novca.