Rizik od ostataka rakete
62

Rusija će u petak lansirati prvu lunarnu misiju nakon 50 godina, evakuiše se cijeli grad

D. B.
Ruska dugo odgađana robotska misija Luna-25 trebala bi biti lansirana u petak 11. augusta, a zbog toga vlasti evakuišu cijeli grad.

Luna-25 lander je dizajniran da obavi meko slijetanje na lunarni južni pol u vrijeme kada se velike svjetske sile fokusiraju na rudarenje ove regije i traženje leda koji se može pretvoriti u vodu, kisik i raketno gorivo.

Riječ je o prvom ruskom lunarnom landeru u posljednjih 50 godina, preciznije od 1976, godine, a bit će lansiran na vrhu rakete Soyuz 2.1a iz kosmodroma Vostočni na istoku Rusije.

Međutim, prije lansiranja vlasti moraju evakuisati cijelo selo koje se nalazi ispod putanje rakete Soyuz, jer postoji opasnost da njeni boosteri padnu na naseljeno područje.

Kompanija NPO Lavočkina, koja je proizvela lander Luna-255, saopćila je da su završeni radovi u procesu proizvodnje letjelice koja bi mogla postati prva na svijetu koja je obavila meko slijetanje na površinu Mjeseca u regiji južnog pola. Njen cilj je da provede kontaktna istraživanja lunarnog tla u potrazi za prisustvom leda na mjestu slijetanja.

Evropska svemirska agencija ESA planirala je testirati navigacijsku kameru Pilot-D na landeru Luna-25, no od toga je odustala nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Luna-25 je prva lunarna sonda domaće proizvodnje u modernoj ruskoj historiji, navodi agencija TASS. U saopćenju NPO Lavočkina se dodaje da lunarni lander koristi "potpuno rusku bazu elemenata i najnovija dostignuća u oblasti svemirske instrumentacije". Također, navodi se da je glavni cilj misije "razvijanje osnovnih tehnologija za meko slijetanje u crikumpolarnoj regiji te sprovođenje kontaktnih studija južnog pola Mjeseca".

Landar će otprilike tokom jednogodišnjeg perioda proučavati gornji površinski sloj oko svog područja slijetanja, kao i lunarnu egzosferu. Misija također ima za cilj da pomogne u razvoju tehnologije za slijetanje i uzorkovanje tla.

Zbog ove misije ruska vlada evakuište cijeli grad Šahtinski uoči lansiranja misije. Ovaj grad se nalazi u ruskoj oblasti Habarovsk jugoistočno od mjesta lansiranja. Grad će biti evakuisan u ranim jutarnjim satima jer se nalazi ispod predviđene regije na koju će pasti Soyuzovi boosteri nakon što se odvoje od letjelice.

Evakuacija je zakazana za 7:30 sati, a građani će biti transportovani na lokaciju odakle će moći posmatrati lansiranje, a čeka ih i besplatan doručak. Nakon tri i po sata će se moći vratiti kućama. Lokalni ruski zvaničnik je kazao da su šanse 1:1.000.000 da ostaci rakete padnu na sam grad.

Landeri koje je lansirao nekadašnji SSSR spustili su se u ekvatorijalnu zonu Mjeseca, a Luna-25 će sletjeti na težak i nezgodan teren južnog pola u blizini kratera Boguslavski.

Prvobitno se očekivalo da će to biti prvi lunarni lander koji će se spustiti u pomenutu regiju Mjeseca jer je trebao sletjeti u oktobru 2021. godine, no zbog gotovo dvogodišnjeg odlaganja bi tu titulu mogla uzeti Indija. Njena letjelica Chandrayaan-3 je ušla u lunarnu u orbitu, a ako sve prođe prema planu, sletjet će na južni pol Mjeseca oko 23. augusta.

Luna-25 će putovati do Mjeseca pet do sedam dana, a potom će provesti oko pet dana u lunarnoj orbiti prije mekog slijetanja. To znači da će dvije misije biti blizu, no Luna-25 ima šansu da se spusti na lunarnu površinu prije indijske letjelice Chandrayaan-3.

Prethodna ruska lunarna misija Luna-24 je obavljena 1976. godine u vrijeme bivšeg SSSR-a. U toj misiji je prikupljeno i isporučeno na Zemlju 170 grama lunarnog tla.