Kreću u osvajanje tržišta
7

Rusi ruše Google?

FENA
Ruski internetske kompanije, koje imaju skoro potpuni monopol u Rusiji gdje je internet tržište u punoj ekspanziji, žele krenuti u osvajanje svijeta.

Ruske internetske kompanije sada imaju veće ambicije i žele uzdrmati monopol giganata poput Googlea na inozemnim tržištima, pišu ruski mediji.

Okupljeni na ekonomskom forumu, čelnici velikih ruskih internetskih kompanija, kao što su pretraživač Yandex, grupacija Mail.ru, Ozon raspravljali su o perspektivama na svjetskom tržištu, a ne samo lokalnom.

Izvršni direktor pretraživača Yandex Arkady Volozh je na primjer tom prilikom istaknuo da u velikom broju zemalja postoji samo jedan pružatelj pretraživačkih usluga i da više od 90 tržišnog udjela pripada samo jednom akteru, prenosi business.hr.

Tendenciju širenja na strana tržišta, prije svega lansiranjem proizvoda na drugim jezicima, izrazila je i internetska grupacija Mail.ru.

Oni procjenjuju da će se sve više ruskih kompanija pokušavati proširiti na strana tržišta.

Na skupu je zaključeno i da rusko tržište još nije zasićeno jer od ukupno 143 miliona stanovnika je samo 56 miliona korisnika interneta.