{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rocket Lab odredio novi rok za lansiranje komercijalne rakete

Klix.ba
27.5.2018. u 11:16
1
3
Rocket Lab odredio novi rok za lansiranje komercijalne rakete
1
Rocket Lab odredio novi rok za lansiranje komercijalne rakete
Američka kompanija Rocket Lab je odredila novi rok za lansiranje svoje prve komercijalne rakete, odnosno za misiju nazvanu "It's Business Time",
Kompanija planira lansirati svoju malu raketu Electron između 23. i 6. jula s Novog Zelanda, a ona će za različite mušterije odnijeti pet malih satelita u orbitu. Bit će to početak brojnih komercijalnih operacija za Rocket Lab u narednih godinu dana.

U Rocket Labu su prvobitno planirali obaviti misiju u aprilu, ali je lansiranje odloženo zbog čudnog ponašanja rakete. Nakon što je Electron napunjen gorivom i postavljen na launchpad, tim inžinjera je ustanovio neobično ponašanje ključnog motora odgovornog za kontrolu pumpi u motorima. Rocket Lab je stoga odlučio odgoditi lansiranje kako bi se ustanovilo šta je uzrok problema.

Direktor Rocket Laba Peter Beck je rekao da je problem riješen, ali da ga nije bilo lako otkloniti te da nije bio naročito očigledan. Načinjene su promjene takod a motor sada radi optimalno. U međuvremenu su zvaničnici Rocket Laba odlučili dodati još satelita. Prvobitno su trebala biti lansirana dva mala Lemur-2 satelita koja je proizvela kompanija Spire Global, kao i sonda koju je napravila kompanija Tyvak Nano-Satellite Systems. Sada se među satelitima nalazi i istraživački satelit koji su napravili studenti, a tu je i specijalni testni satelit koji će demonstrirati ravno reflektivno jedro. Ova tehnologija će pomoći da sonda brže padne na Zemlju te da usput ukloni satelite iz svemira kada oni završe svoje misije.

Bit će to ukupno treće lansiranje Rocket Labove rakete Electron, koja je već zabilježila dva uspješna lansiranja, jedno u maju prošle godine, a drugu u januaru. Nakon toga se kompanija odlučila za komercijalne letove. Tokom prvog testnog lansiranja, raketa je stigla us vemir, ali nije došla do orbite zbog problema s komunikacijskom opremom na tlu. Tokom drugog testa je dospjela u orbitu te dostavila tri satelita, kao i sferu u obliku disko kugle koju je dizajnirao Beck.

Planiran je i treći testni let, no, zaključeno je da je Rocket Lab skupio dovoljno podataka u prethodna dva testa kako bi započeo poslovne operacije.

Ako naredna misija bude uspješna, Beck ima brojne planove kojima će biti ispunjeno nekoliko anrednih godina. Sljedeća misija nakon "Business Time" će biti za NASA-u, a ona podrazumijeva lansiranje 11 malih satelita nazvanih CubeSats.

Rocket Lab će se fokusirati na male satelite, zbog čega njegova raketa Electron nije mnogo velika, odnosno, visoka je nešto manje od 17 metara. Ova raketa u svemir može dostaviti teret težak od 150 do 227 kg. Poređenja radi, raketa Falcon 9 kompanije SpaceX je visoka 70 metara, a u orbitu može ponijeti teret teži od 22 tone.

Kompanija Rocket Lab ima licencu za lansiranje svaka tri dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: