Prva linija odbrane
0

VIDEO / Robotski jet ski "vidi" pod vodom i traži teroriste

Sarajevo-x.com
Zaštita usidrenih brodova od terorista se pokazala kao izuzetno težak zadatak u posljednjih desetak godina. Naučnici su možda pronašli odgovor u robotskom jet ski-ju koji može "vidjeti" ispod vode i dostići brzinu od 64 km/h.

Ski jet Blackfish je dug tri metra, a njime je moguće upravljati i daljinskim upravljačem sa udaljenosti od jednog kilometra, a može se kretati i po unaprijed programiranim rutama.

Dizajniran je da spriječi samoubilačke napade slične onima koju su izveli pripadnici terorističke organizacije Al-Qaida 2000. godine na američki brod USS Cole dok je bio usidren u Jemenu. U tom napadu je poginulo 17 osoba. Brodovi mornarice su posebno ranjivi na male čamce i plivače. To je "ahilova peta" za koju se britanska kompanija QinetiQ nada da će je Blackfish zaštititi.

"U domaćim i stranim lukama postoji zabrinutost zbog plivača koji prilaze brodovima ispod vode. Mornarica radi na rješavanju ovog problema već neko vrijeme", rekao je za Discovery Mark Hewitt, glasnogovornik kompanije Qinetiq u Sjevernoj Americi.

Inženjeri su konstruisali Blackfish tako što su odstranili gornju polovinu jet ski-ja i opremili ga kamerom, podvodnim sonarom i površinskim radarom. Uskoro će biti dodano i oružje.

Najveći problem je bio redizajnirati jet ski tako da bi se mogao kretati manjim brzinama.

"Ovo je jet ski, on ide brzo. Kada ljudi plivaju, kreću se brzinom od dva čvora. Taj problem smo riješili dodajući potisnike, tako da možete isključiti glavni pogon i kretati se malom brzinom. Blackfish također pokreće hydro-jet, a ne propeler, tako da u slučaju bliskog kontakta sa plivačem ne može doći do većih povreda", dodao je Hewitt.

Najveća novost su programirane rute patroliranja na koje Blackfish može biti poslan pomoću GPS navigacijskog sistema, piše Daily Mail.

Korištenje robotskog jet ski-ja za obavljanje dosadnih i opasnih misija zaštite voda oko ratnih brodova štedi vrijeme, a može spasiti i mnoge živote.