Prijetnja ljudima
5

Robotički stručnjaci od Ujedinjenih nacija traže da zabrane stvaranje "robota ubica"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od 100 vodećih stručnjaka za robotiku zahtijeva od Ujedinjenih nacija da poduzmu određene akcije kako bi spriječile daljnji razvoj robota koji bi mogli biti prijetnja čovječanstvu.

U pismu koje su poslali ovoj organizaciji, stručnjaci za umjetnu inteligenciju, uključujući milijardera Elona Muska, upozoravaju na "treću revoluciju ratovanja".

Dalje se navodi kako je ova smrtonosna autonomna tehnologija Pandorina kutija i da je treba što prije zabraniti.

"Jednom kada su stvoreni, ovi roboti će omogućiti oružani konflikt na višem nivou nego ikad i u vremenu bržem nego ljudi mogu i zamisliti", rečeno je u pismu i dodano kako se takvo oružje može koristiti da se teroriše nedužna populacija.

Ističu da će, kada se ova Pandorina kutija jednom otvori, biti teško zatvoriti je i pozivaju da se ova tehnologija koju nazivaju moralno pogrešnom doda listi oružja koja su zabranjena UN-ovom Konvencijom o oružju.

Potencijalna zabrana razvoja "robota ubica" već je bila predmet diskusije UN-ovog komiteta. U 2015. godini više od 1.000 tehnoloških stručnjaka također je pisalo UN-u, upozoravajući na opasnosti ovakvog oružja.

Među potpisnicima su bili i Stephen Hawking, suosnivač Applea Steve Wozniak i Elon Musk.

"Robot ubica" je potpuno autonomno oružje koje može odabrati i uništiti metu bez ljudske intervencije. Oni trenutno ne postoje, ali brzo napredujuća tehnologija ide ka njihovom stvaranju.

Oni koji zagovaraju robote ubice smatraju da su trenutni ratni zakoni sasvim dovoljni da riješe sve probleme koji mogu nastati.

Vezani članci