Eksperimenti pokazali
0

VIDEO / Roboti koji obavljaju kućne poslove mogu ubiti ljude

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "I, Robot"
Scena iz filma "I, Robot"
Roboti koji svakodnevno rade kućne poslove mogli bi postati opasni i slučajno napasti pa i ubiti ljude, upozorili su naučnici.

Oni objašnjavaju da bi se mogao ostvariti scenario filma "I, Robot", gdje je čovjek stvorio mašinu programiranu da služi ljudima, a koja se potom okrenula protiv njega, piše londonski Telegraph.

Njemački istraživači upozorili su da kućni roboti mogu biti itekako opasni, a pogotovo kad u rukama imaju oštre predmete poput noža.

Da bi otkrili šta će desiti kad robot u ruci drži opasne predmete naučnici sa Instituta za robotiku i mehaniku, koji je dio nacionalne vazdušne agencije, programirali su mehaničku ruku i pratili njeno ponašanje kada je naoružana.

Istraživanje je pokazalo da je mehanička ruka probila komad silikona, izbola nogu svinje, pa čak i napala i ubola ljudsku ruku. Povrede koje ovi napadi izazovi mogu biti smrtonosne, zaključili su.

Tim naučnika je, da bi se to spriječilo, dizajnirao prototip sistema za bezbjednost koji može zaustaviti robota kada ovaj osjeti da je dotakao novu materiju. Ovim je značajno smanjena težina povreda, no to nije potpuno otklonilo opasnost.