Doseže svuda
2

Robot inspirisan kretanjem biljaka lako dopire do tijesnih i udaljenih prostora

Klix.ba
Naučnici s univerziteta u Stanfordu razvili su robot inspirisan biljkama. Robot se kreće poput vinove loze, a mogućnost da dostiže udaljene i tijesne prostore može se iskoristiti u potragama, spašavanjima, ali i u medicinske svrhe.

"Osnovni mehanizam uređaja zove se everzija, tako da se u osnovi materijal izvlači iznutra prema vani i može doseći udaljene i teško dohvatljive prostore", rekla je Allison Okamura, profesorica mehaničkog inžinjeringa.

Naoružan kamerom i senzorom, robot se može samostalno kretati kroz okruženje bez ljudske kontrole. Pokreće se pomoću pritiska i tako se istiskuje novi materijal pa robot raste.

"Ovo je sasvim novi oblik pokretljivosti i tek ćemo otkrivati za šta se sve može upotrebljavati", naglasila je Allison.

Biljke se prilagođavaju okolini na pametan način, mogu se "probiti" i kroz teške materijale, poput kamena ili cigle. Upravljaju se prema svjetlosti kako bi bolje upili hranjive materijale. Upravo to je bila inspiracija naučnicima da naprave "mekog robota" koji će imitirati kretanje biljaka.

Prema članku objavljenom u magazinu "Science Robotics" ovaj robot se može proširiti od vrha u hiljadu puta veću dužinu od originalne i može pomoći u situacijama koje zahtijevaju navigaciju kroz tijesne prostore, od područja u kojima se desila nesreća do ljudskog tijela. Inžinjeri tvrde da bi se čak mogao koristiti kao vodič kroz kateter.