Tehnologija
7

Robot Cassie hoda kao ptica i izaziva strahopoštovanje

Klix.ba
Kompanija Agility Robotics otkrila je svoj novi prototip mašine koja se kreće zahvaljujući bipedalnom sistemu koji podsjeća na ptičiji hod.

Grupa inžinjera koji su počeli raditi kao članovi projekta ATRIAS na Univerzitetu u Oregonu fokusiraju svoju pažnju na rješavanje problema kretanja robota. Nadaju se da će jednoga dana dvonoge mašine hodati kao ljudi.

Ali, prije nego što se dođe do tog cilja, potrebna je svojevrsna evolucija u načinu hodanja. Robot Cassie je jedna karika u evolutivnom lancu i svojim hodom podsjeća na pticu.

Riječ je o uspješnom rezultatu 16-mjesečnog rada koji je plaćen grantom američkog Ministarstva odbrane od milion dolara. Dizajn mašine je inspirisan životinjskom morfologijom i ponašanjem uključujući imitaciju kuka koja omogućava kretanje kroz tri mehanička stepena slobode.

Također, mašina ima pokretne zglobove između "stopala" i "potkoljenice" po uzoru na ljudsku anatomiju. Sve skupa ovog robota čini najstabilnijim prototipom u historiji kompanije Agility Robotics.

Cassie može samostalno stajati, hodati, prelaziti prepreke i padati bez uzrokovanja velike štete.

Njen potencijal leži u stvaranju robota koji će u skorijoj budućnosti pomagati vojnicima na bojnom polju, spasiocima na terenu pri potrazi za unesrećenima ili čak kao dostavljač hrane.