{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roba će vam stići, ali ako se predomislite nastaju problemi

F
4.10.2011. u 17:36
0
12
Roba će vam stići, ali ako se predomislite nastaju problemi
0
Roba će vam stići, ali ako se predomislite nastaju problemi
Evropski potrošači koji kupuju putem interneta u drugim državama članicama EU-a ne trebaju strahovati da im roba neće biti isporučena, no problemi mogu nastati prilikom povrata robe i vraćanja novca, pokazuje novo evropsko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u utorak u Bruxellesu.
Tajni kupci ("mystery shoppers") Evropske mreže udruženja potrošača koju podržava EU istražili su koliko je sigurna kupnja putem interneta iz drugih država članica. Njihovo izvješće "State of the e-Union" temelji se na rezultatima 305 kupnji u 28 država.

Izvještaj pokazuje da je isporuka tako kupljene robe općenito pouzdana - isporučeno je bilo 94 posto narudžbi, a samo je jedan posto proizvoda bio neispravan. No kupci su imali više problema s povratom robe i vraćanjem novca u punom iznosu.

Također, problema je bilo kod 60 posto internetskih stranica izabranih za testiranje, primjerice u isporuci robe, plaćanju i jezičnim opcijama, zbog čega one nisu primjerene za kupce iz drugih država članica.

Istraživanje je potvrdilo ranije zaključke Evropske komisije, koja će do kraja ove godine iznijeti svoje stajalište i akcijski plan o tome kako pomoći evropskim potrošačima da najbolje iskoriste prilike koje pruža e-trgovina.

"Za potrošače je važno da jednom kada naruče, isporuka proizvoda kupljenih putem interneta iz druge države članice EU-a bude pouzdana i da, kada stvari krenu krivo, imaju lak pristup učinkovitoj odšteti u cijeloj Evropi, kazao je evropski povjerenik za zdravlje i potrošače John Dalli.

"I dalje postoje zapreke koje ograničavaju izbor potrošačima i potkopavaju povjerenje u unutarnje tržište. Odlučan sam nastaviti raditi kako bi ih uklonio", istaknuo je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: