Novi rekord
72

Richard Mille i Ferrari predstavili najtanji sat na svijetu debljine samo 1,75 milimetara

N. O.
Foto: Richard Mille
Foto: Richard Mille
Švicarski proizvođač luksuznih satova Richard Mille u saradnji s Ferrarijem predstavio je novi najtanji sat na svijetu čija debljina iznosi samo 1,75 mm.

Čini se kao da je prije samo nekoliko mjeseci Bulgari predstavio novi rekord za najtanji sat na svijetu. U martu je svjetlost dana ugledao Bulgari Octo Finissimo Ultra debljine 1,80 mm, što ga je činilo najtanjim satom ikada napravljenim.

Zahvaljujući partnerstvu između Richarda Millea i Ferrarija predstavljen je novi "šampion". RM UP-01 Ferrari novi je standard po kojem se mjeri izrada satova tankih kao žilet.

Ovaj novi ultratanki sat debljine je samo 1,75 mm, nadmašujući Bulgari za 0,05 mm.

Za razliku od Bulgarija (i bivšeg rekordera Piageta), RM je sklopio cijeli mehanizam, debljine samo 1,18 mm, u kućište – umjesto da stražnja strana kućišta služi kao osnovna ploča, što je uobičajeni postupak.

Ultra-pljosnati Calibre RMUP-01 ima sate, minute, sekunde i birač funkcija koji su raspoređeni po širokom, nevjerovatno tankom kućištu.

Ploča pokreta koja se koristi za ovaj sat je skeletizirana i podvrgnuta je nizu testova čvrstoće koji mu omogućuju da izdrži ubrzanja od preko 5000 Gs.

Mehanizam je razvijen između RM i Audemars Piguet Renaud & Papi. Dio ovog razvoja uključivao izgradnju titanijumskog balansnog točka promenljive inercije, koji je omogućio smanjenje debljine bez gubitka funkcije i mogućnosti.

Oblik kućišta je nešto poput zaobljenog pravougla s oznakom vremena smještenom u sredini gornje polovice. Sve što okružuje glavni prikaz vremena zapravo je okvir. Na ovom ogromnom okviru integriran je birač funkcija – krunica koja korisniku omogućuje odabir između navijanja ili postavljanja.

Stvarno podešavanje ili navijanje se dovršava preko krune, odmah ispod funkcijskog sektora. Oko obje krunice nalaze se dva crna keramička umetka koja štite okvir od trenja i pomažu u otpornosti na vodu.

I brojčanik za vrijeme i brojčanik za vagu prekriveni su safirnim staklom s antirefleksnim premazom s obje strane. Ostatak dizajna kućišta je industrijskog karaktera s velikim segmentom prebačenim na Ferrarijev logo unutar poluge.

RM UP-01 ograničen je na 150 komada, a potencijalni kupci će morati izdvojiti 1.888.000 dolara kako bi ga posjedovali.