Tehnologija
42

Revolucionarni motor: Za četiri sata iz Evrope u Australiju, superavionom i u svemir

Klix.ba
Skylon je budući superavion koji pokreće nova raketa koja bi mogla pokretati buduće avione i svemirske letjelice za 15 minuta slati u stratosferu.
Skylon
Skylon

Raketa je postala predmet studije izvodljivosti Evropske svemirske agencije (ESA) ranije ove godine, nakon čega je cijeli projekat odobren i usmjeren ka dostizanju cilja prvog zvaničnog leta u 2019. godini.

Skylon pokreće raketa ili motor Sabre (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) i proizvod je britanske firme Reaction Engines, a milion eura vrijedna ESA-ina studija potvrdila je da on može osigurati sve što trenutno zahtijeva jedno lansiranje.

Reaction Engines tvrdi da Sabre može ubrzati postojeće letjelice i dostići brzinu pet puta veću od brzine zvuka. Također, ista kompanija planira izgraditi superavion Skylon koji bi pokretao spomenuti specijalni motor.

Skylon
Skylon

"Naprimjer, letjelica koja može prevoziti 300 putnika, iz Evrope u Australiju može doći za četiri sata" rekao je inžinjer Alan Bond.

Moć motora potječe iz drugačijeg pristupa problemu kisika. Naime, motorima je potreban kisik kako bi efikasnije sagorijevali gorivo, ali mlazni motori i rakete nailaze na problem jer ga ne mogu "udisati" kao klasični motori, pa koriste zalihe tečnog kisika. Izum Reaction Engine koristi sistem cijevi koje su popunjene helijem, a koji ima zadatak da kisik dodatno hladi i tako ga čini još korisnijim za "gladni motor".

Također, tehnologija motora omogućava da se isti pretvori u raketu jednom kada se letjelica domogne viših slojeva atmosfere. Sposobna je održati se u svemiru 36 sati, a može se koristiti i za lansiranje satelita.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira uložiti 75 miliona eura u nove tehnologije koje bi dovele do revolucionarne rakete sposobne da putnike za 15 minuta pošalje u stratosferu.

Skylon
Skylon

David Willetts, ministar nauke pri Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da je Sabre odlična podrška i ključna stepenica ka izgradnji prvog prototipa.

Također, putnička verzija letjelice koju će pokretati spomenuta raketa trenutno je u izgradnji. Ime joj je Lapcat A2.