UTIC
0

Registrirana jubilarna desethiljadita ".ba" domena

Sarajevo-x.com
Uručivanje poklona
Uručivanje poklona
U ponedjeljak 11.01.2010. godine registriran je desethiljaditi korisnik bosanskohercegovačke internetske domene ".ba". To postignuće pokazuje kako je ".ba" kod očito pridobio naklonost javnosti: sve veći broj korisnika Interneta prihvata potrebu i prednosti virtualnog predstavljanja pod državnim domenom Bosne i Hercegovine.

Na osnovu statistike na on-line aplikaciji koja se nalazi ispod www.nic.ba koju vodi Registar državne domene (Univerzitetski tele-informatički centar UTIC), utvrđeno je da je desethiljaditi korisnik aktivnog naziva ".ba" domene Mario Šokčević iz Odžaka koji je registrirao domenu internetsajam.ba.

Tim povodom je 20. 01. 2010. u prostorijama UTIC-a upriličen prijem i dodjela prikladnih poklona za desethiljaditog korisnika ".ba" domene. Poklone je uručio direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC prof. dr. Senad Burak koji je tom prilikom rekao:

''Ponosni smo da smo nakon 13 godina djelovanja dostigli broj od 10.000 .ba domena. Ako istaknemo da smo u zadnje tri godine udvostručili broj registriranih domena u odnosu na cijeli prethodni period, jasno nam je o kakvom se povećanju radi. To je veliki uspjeh za domenski sektor UTIC-a, a još više za našu državu Bosnu i Hercegovinu, pogotovo kada se uzme u obzir da su evropske zemlje, kao i one u okruženju otišle mnogo dalje u tom pogledu.''

Nacionalna top level domena je vrijedan resurs svake države i jedan je od elemenata njenog suvereniteta i prepoznatljivosti u virtualnom svijetu. Državni top nivo domen Bosne i Hercegovine, čija je zvanična oznaka ".ba" dodjeljna od međunarodnog konzorcija IANA-e, obezbjeđuje uključenje Bosne i Hercegovine u međunarodnu Internet zajednicu.

UTIC je ovlašteni administrator i registar BiH nacionalne domene. Preko UTIC-a kao državnog administratora pristup Internetu imaju svi korisnici domenskog prostora koda ".ba", kao što su Internet service provideri (daovaoci Internet usluga), komercijalne, edukativne, nevladine, vladine i druge organizacije, te fizička lica.

Od 1996. god. do danas dodjeljeno je ukupno 10.000 naziva .ba domena. Mada daleko ispod odgovarajućeg stanja u zemljama regiona, a naročito u zemljama razvijenog svijeta, ova brojka, kao i trend njenog rasta su svakako ohrabrujući i pokazuju da državna top level domena ".ba" polako, ali sigurno zauzima zasluženo mjesto u bosansko-hercegovačkom društvu i Internet zajednici.