Zasluženo osvojio trofej
23

Red Bull Kumite New York: MenaRD je šampion u igri "Street Fighter"

D. B.
Takmičenje Red Bull Kumite New York u popularnoj igri "Street Fighter" završeno je trijumfom šampiona Saula Leonarda Mene II poznatog u svijetu gaminga kao "MenaRD".

Ukupno 16 najtalentovanijih igrača u igri "Street Fighter" borilo se za titulu šampiona, a na kraju je kruna pripala Saulu, koji je pobjednički trofej odnio kući u Dominikansku Republiku.

Izdanje globalnog Street Fighter Invitationala za 2024. godinu počelo je sredinom januara, a učesnici su se borili za šansu da odmjere snage s najboljim kroz Red Bull Kumite online regionalne kvalifikacije. Nakon višemjesečnog takmičenja, osam igrača iz različitih zemalja plasiralo se na Red Bull Kumite Play-in turnir uključujući Amerikanca Alana "Nephewa" Suna, koji je slavio u zanimljivim mečevima te izborio mjesto u glavnom takmičenju.

Ukupno 256 lokalnih takmičara se prijavilo za učešće u Last Chance kvalifikacijama kako bi se popunilo jedno preostalo mjesto na Main Stageu, a na kraju je pripalo Amerikancu Kevinu "Dual Kevinu" Barriosu.

Main Event, odnosno glavni događaj, održan je u nedjelju 17. marta u historijskom Greenpoint Terminal Warehouseu u Brooklynu, gdje se 16 elitnih igrača, odnosno gamera, obračunalo u eliminacijskom formatu. Oni su se borili za prevlast u fascinantnom svijetu igre "Street Fighter 6", a svaki meč se odvijao u formatu first-to-five (BO9).

U takmičenju su učestvovali renomirani igrači među kojim su bili šampion iz 2023. godine Adel "Big Bird" Anouche, Rob "Broski" Livingston i Lin "Oil King" Li-wei.

Osmina finala je donijela nekoliko napetih duela kao što su Adel "Big Bird" Anouche - Hajime "Tokido" Taniguchi, a Big Birdova ozloglašena Marisa je "počistila" Tokidovog Kena rezultatom 5:1. Nadolazeća zvijezda Shin "Leshar" Moon-sup je prošao Oil Kinga, dok je u japanskom obračunu Tsunehiro "Gachikun" Kanamori uvjerljivo savladao Masata "Bonchana" Takahashija.

U Grand Finalsu, odnosno velikom finalu, oduševljeni fanovi su gledali kako MenaRD na proste faktore rastavlja NuckleDuovog Guilea. Uz pomoć svog Blance je upisao savršenu pobjedu rezultatom 5:0.

"Usudio sam se sanjati da će moja fantazija postati stvarnost. Dijelio sam lijepe trenutke i igru, ali sam morao obaviti svoj posao i drago mi je što sam uspio u tome", izjavio je 24-godišnji MenaRD.

Red Bull Kumite se uskoro vraća tamo gdje je sve počelo, a to je Pariz u Francuskoj.