{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razbijeni tajni kodovi mobilne telefonije

S
29.12.2009. u 17:55
0
0
Razbijeni tajni kodovi mobilne telefonije
0
Razbijeni tajni kodovi mobilne telefonije
Njemački kompjuterski stručnjak Karsten Nohl objavio je detalje o tajnim kodovima koji se koriste za zaštitu razgovora više od četiri milijarde korisnika mobilne telefonije.
Nohl je zajedno sa još nekoliko stručnjaka proveo posljednjih pet mjeseci u razbijanju algoritma koji se koristi za enkripciju GSM tehnologije, prenosi BBC

GSM je najpopularniji standard u mrežama mobilne telefonije širom svijeta.

Ovaj rad mogao bi da omogući bilo kome, uključujući kriminalce, da prisluškuje privatne telefonske razgovore.

Nohl je izjavio na kongresu o komunikacijama u Berlinu da njegov rad pokazuje da je zaštita GSM sistema neadekvatna.

"Pokušavamo da obavijestimo ljude o ovoj opštoj ranjivosti. Nadamo se da ćemo moći da izvršimo dodatan pritisak i zatražimo bolju enkripciju za korisnike", rekao je Nohl.

Udruženje GSM, koje je razvilo zaštitni algoritam i nadgleda razvoj ovog standarda, saopštilo je da bi Nohlov rad mogao da bude "izuzetno nelegalan" u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama.

Nohl je izjavio da se konsultovao sa pravnicima prije nego što je objavio rezultate svog rada i da vjeruje da je on "legalan".

Zaštitni kod dizajniran je da spriječi presretanje telefonskih poziva tako što primorava mobilne telefone i bazne stanice da brzo mijenjaju radijske frekvencije u spektru od 80 kanala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: