{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hakirani" pametni telefoni koriste se za špijuniranje

S
23.2.2010. u 17:00
0
0
"Hakirani" pametni telefoni koriste se za špijuniranje
0
"Hakirani" pametni telefoni koriste se za špijuniranje
Što su moćniji pametni telefoni, čini se da su sve više osjetljivi na sofisticirane napade hakera. Istraživači sa Univerziteta Rugers u New Jerseyu nedavno su napravili eksperiment sa posebnom vrstom štetnog softvera, koji se naziva rootkit, kako bi dokazali koliko je smartphone ustvari ranjiv.
"Rootkit se koristi već dvije decenije. Nije nam bila namjera da pokazujemo neki novi rootkit već da ukažemo na to koliku štetu može napraviti na smartphoneu", rekao je prof. Liviu Iftode za TechNewsDaily.

Današnji pametni telefoni su mobilni kompjuteri. Mnogi od njih rade uz pomoć klasičnih operativnih sistema koje nalazimo u kompjuterima i laptopima, stoga su i oni osjetljivi na napade hakera.

Ranjivost pametnih telefona je još opasnija, jer ih ljudi nose sa sobom, što olakšava hakerima da prisluškuju, otkrivaju lokacije i prikupljaju lične podatke. Preko bluetootha i tekstualnih poruka lako se ubacuju štetni softveri u telefone.

Ovaj istraživački tim koristio je smartphone Openmoko FreeRunner koji je imao operativni sistem Linux. Istaknuli su da svaki operativni sistem uz trud i odvojeno vrijeme, može biti napadnut.

Istraživači žele rezultatima ove studije da inspirišu proizvođače da pronađu nove načine da se uoče i spriječe rootkit napadi. Oni planiraju da ove sedmice predstave istraživanje na Međunarodnoj radionici mobilnih kompjuterskih sistema i aplikacija (HotMobile 2010) u Marylandu u SAD-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: