Nove tužbe
7

Qualcomm se pokušava izboriti za zabranu prodaje iPhonea u SAD-u

Klix.ba
Kompanija Qualcomm pokušava pravnim putem doći do zabrane prodaje novih iPhonea u SAD-u, piše Verge.

Qualcomm tvrdi da Apple krši šest patenata koji se odnose na produženje trajanja baterija. Kompanija je predala tužbe Američkoj međunarodnoj komisiji za trgovinu i Sudu u Californiji.

"Qualcommovi izumi su u srcu svakog iPhonea, a Apple nastavlja koristiti našu tehnologiju odbijajući da to plati", izjavio je Don Rosenberg, Qualcommov generalni savjetnik.

Ovaj slučaj će vjerovatno dovesti do eskalacije nesuglasica između Applea i Qualcomma, koje su se pojavile početkom godine. Nakon što je Federalna komisija za trgovinu tužila Qualcomm za antikompetitivnu praksu koja se odnosi na modeme smartphonea, Apple je učinio nešto slično, ali je tu tužbu proširio na još dvije zemlje. Qualcomm je također uzvratio tužbom Appleu i njegovim dobavljačima.

Apple trvrdi da Qualcomm potražuje "neproporcionalno visoke" naknade za korištenje njegovih patenata te da zloupotrebljava svoju poziciju lidera na tržištu modema namijenjenih smartphoneima. Qualcomm je glavni dobavljač LTE modema, a ukoliko Apple želi nastaviti prodavati velike količine smartphonea, jasno je da će se morati dogovoriti, što predstavlja prednost za Qualcomm.

Vezani članci