Zahtjev New Yorka
5

Putnici bi mogli ostavljati bakšiš taksistima putem aplikacije Uber

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Putem revolucionarne aplikacije za prijevoz pod nazivom Uber putnici bi uskoro mogli ostavljati bakšiš vozačima taksija, a na prijedlog njujorške komisije za vozače taksija i limuzina.

"Još nismo vidjeli prijedlog, ali rado ćemo ga razmotriti. Uber uvijek nudi nove poslovne prilike i konstantno radimo kako bismo poboljšali iskustvo i poziciju vozača", kazao je glasnogovornik Ubera za Verge.

Ostavljanje bakšiša u kešu oduvijek je bilo dio vožnje taksijem u New Yorku. Uber nikada nije zabranio ovu mogućnost putnicima, ali prošle godine je obeshrabrivao vozače da uzimaju bakšiš. Ukoliko se usvoji prijedlog komisije, bakšiš vozačima će se moći ostavljati kreditnom karticom putem aplikacije.

Iako Uber, kao najpoznatija aplikacija za prijevoz, dosad nije razmatrao ovu opciju, kompanija Lyft već od 2012. godine ima mogućnost ostavljanja bakšiša vozačima putem njihove aplikacije. Vozači Lyfta su prikupili 200 miliona dolara bakšiša u posljednjih pet godina.

"Oduvijek smo znali kako je ostavljanje bakšiša putem aplikacije prava stvar, zbog čega smo tu opciju uključili što ranije smo mogli", kazao je glasnogovornik Lyfta za Verge.

Uber je saopćio kako će u narednih nekoliko mjeseci odlučiti o uvođenju ove opcije.