Tehnologija
0

Pustinjski nomadi napravili uređaj za prečišćavanje vode

Klix.ba
Uređaj nazvan Waterpod omogućava stanovnicima pustinje da prečiste vodu iz bunara kroz proces isparavanja i kondenzacije, koristeći toplinu sunca. Ovu tehnologiju Arapi su poznavali još u 16. stoljeću.

Više od 330 miliona ljudi u subsaharskoj Africi, blizu 40 posto populacije, nema pristup pitkoj vodi, navodi se u izvještaju britanske nevladine organizacije WaterAid. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je nedostatak pitke vode razlog devet od 10 smrti povezanih sa dijarejom.

Zbog ograničenog pristupa vodi najviše trpe nomadi u Sahari, posebno tokom toplijih perioda kada poraste nivo soli u bunarima, usljed čega voda postaje nepitka.

U M'Hamidu, marokanskoj pustinjskoj oblasti, nedavno je održan nomadski festival na kojem je predstavljen prenosni uređaj za prečišćavanje vode.

"Proces je jednostavan. Prati prirodni ciklus kondenzacije, baš kao u oblacima“, objasnio je Alain Thibault, bivši mornar koji se sa nedostatkom pitke vode suočio tokom plovidbe. Ideju za uređaj dobio je prije nekoliko godina te je pokušao napraviti što manju mašinu, laku za prenošenje i rukovanje.

Njegov uređaj omogućio je stanovnicima pustinje da prečiste vodu iz bunara kroz proces isparavanja i kondenzacije, koristeći toplinu sunca. Uređaj je veličine većeg poštanskog sandučića, a trenutno košta oko 500 eura. Njegovi izumitelji već su počeli držati predavanja na fakultetu u Tiznitu, kako bi studente naučili da proizvedu još jeftinije uređaje.

"'Waterpod' je napravljen od drveta, pluta, nehrđajućeg čelika i stakla, a radi na solarnu energiju“, izjavio je Thierry Mauboussin, čovjek zadužen za promociju projekta u Maroku.

"Ovo bi moglo riješiti mnogo naših problema sa vodom, a više nećemo imati ni problema sa slanom vodom“, kaže Razzouki, nomad iz oblasti M'Hamid.

"Waterpod" dnevno može proizvesti šest litara pitke vode iz 12 litara slane vode, a vijek trajanja mu je od 20 do 40 godina.