Bliži se smak svijeta?
0

Prvi snop protona pušten kroz akcelerator CERN-a

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prvi snop protona pušten je kroz najveći akcelerator čestica, saopšteno je iz Evropskog centra za naučna istraživanja (CERN).

Veliki hadronski kolajder (LHC) pušten je u rad 10. septembra 2008. godine, ali je zaustavljen svega 36 sati kasnije zbog kvara na magnetskim vodovima. Sada, nešto više od godinu dana, prvi snop protona prošao je kroz akcelerator bez ikakvih problema.

"Ponovno pokretanje pogona išlo je brže no što smo planirali, tako da je u petak u 22 sata po srednjeevropskom vremenu uspostavljeno kruženje snopa protona u smjeru kazaljki na satu", kazao je James Gillies, glasnogovornik Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, dodajući da je ovo veliki korak na putu ka velikim naučnim otkrićima koja se očekuju 2010. godine.

"Veliko zadovoljstvo je ponovo vidjeti kruženje snopa protona, te uskoro očekujemo prve fizikalne rezultate", kazao je Rolf Heuer, geralni direktor CERN-a, dodajući da je u popravku uloženo 40 miliona dolara, no da su inžinjeri, poučeni prijašnjim iskustvom, sada bolje upoznati s ovom mašinom, te je njena tehnologija usavršena.

Inače, ovaj uređaj služi za razaranje čestica s kataklizmičkom snagom čime će se stvoriti uslovi najbliži onim koji su nastali neposredno poslije "Velikog praska".

Zahvaljujući hadronskom kolajderu, istraživači se nadaju da će pronaći tragove "crne materije" od koje je teoretski satkano 96 posto univerzuma i riješiti misteriju "Higzovog bozona", hipotetske čestice za koju se vjeruje da je ključ za razumjevanje mase.

U ovaj projekat uključen veliki broj naučnika iz 80 zemalja svijeta i iako je ponovno pokretanje akceleratora uglavnom naišlo na odobrenje među naučnicima, ipak ima i onih koji smatraju da će se pri sudaru čestica doći do stvaranja tzv. crnih rupa, koje mogu prouzokovati smak svijeta.