Nova tehnologija
17

Prvi smartphone sa senzorom za otisak prsta integrisanim u ekran dolazi iz kompanije Vivo

Klix.ba
Kompanija Synaptics je objavila da je riješila problem integrisanja senzora za otisak prsta u ekrane te da je počela proizvodnja za jednu veliku kompaniju, a to je Vivo.

Analitičar Patrick Moorhead je imao priliku vidjeti preprodukcijsku verziju smartphonea kompanije Vivo koji posjeduje senzor za otisak prsta integrisan u ekran. Prema njegovim riječima, senzor je jednostavan i brz, dvostruko brži od 3D tehnologije prepoznavanja lica poput Appleove Face ID tehnologije. Ipak, to je teško realno izmjeriti zbog različitih mehanizama koje pomenuti sistemi koriste u praksi.

Integrisanje senzora za otisak prsta u ekrane je način uvođenja biometrijske identifikacije na mobitele s all-screen dizajnom. Apple je ranije odustao od senzora za otisak prsta za iPhone X upravo zbog toga što uređaj ima ekran od ivice do ivice.

Odluka kompanije Vivo da koristi Synapticsovu tehnologiju predstavlja značajan udarac za kompaniju Qualcomm koja također radi na razvoju ove tehnologije. Vivo je ranije ove godine predstavio Qualcommov prototip ekrana sa senzorom za otisak prsta, ali je ova tehnologija bila spora.

Vivo nije prvo ime u svijetu velikih proizvođača smartphonea, ali je definitivno jedan od najvećih brendova. Ova tehnologija će mu pomoći da napravi novi napredak.