Tehnologija
11

Prvi put nakon 10 godina osjetio dodir zahvaljujući robotskoj ruci

Klix.ba
Paralizovani muškarac Nathan Copeland osjetio je dodir na ruci prvi put nakon 10 godina zahvaljujući robotskoj ruci koju kontrolira umom.

Tanki čipovi koji su ugrađeni u Copelandov mozak zaobilaze štetu na kičmenoj moždini prenoseći električne signale koji reguliraju kretanje i osjećaj u ruci. Tokom medicinskog pregleda 30-godišnjaku su stavili povez na oči kada su mu dodirivali robotske prste. Osjetio je dodire u 84 posto slučajeva.

Kazao je kako je osjetio pritisak i trnce. Eksperiment je još u ranoj fazi, a ima za cilj da kreira protezu putem koje pacijenti mogu osjećati.

Copeland je osjetio dodir prvi put nakon saobraćajne nesreće zbog koje su mu paralizovane noge i ruke, a koju je doživio prije deset godina kao tinejdžer. Nažalost, on neće zadržati ruku, ali je ponosan što je pomogao u ovom istraživanju.

Robotska ruka je korištena i ranije, ali samo za uzimanje predmeta. Sada su istraživači napredovali i žele da ljudi osjete i dodir. To je ključno kako ne bi povrijedili nekoga ili razbili predmet.

Vezani članci